O-STA

Projektni dan "Za zdravje mladih" na Gimnaziji Ravne na Koroškem

V okviru projekta Za zdravje mladih je Mladinski svet Ravne na Koroškem v torek, 15. oktobra 2019, na Gimnaziji Ravne na Koroškem za dijake splošnega oddelka 2. letnika izvedli projektni dan, katerega glavni namen je bilo ozaveščanje dijakov o zdravem življenjskem slogu - zadostni meri gibanja, načinu prehrane in preprečevanju kroničnih in nalezljivih bolezni.

Študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru so v sklopu treh predavanj dijakom predstaviti pomen cepljenja kot zaščite pred nalezljivimi boleznimi s poudarkom na cepljenju proti HPV virusu in drugih neobveznih cepljenjih, ki so za dijake v tem obdobju aktualna, tematiko sladkorne bolezni, vzrokov za njen nastanek in pomen zdrave prehrane in gibanja kot glavna preprečevalna ukrepa za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, ter pomen varne spolnosti v povezavi z razumevanjem ljubezni v različnih oblikah glede na spolno usmerjenost. Ob koncu smo vsem dijakom omogočili, da so si izmerili krvni tlak, se v merjenju tlaka preizkusili tudi sami, ter si z našo pomočjo določili raven glukoze v krvi.

Za praktično predstavitev pomena gibanja in prikaz vaj, ki jih lahko dijaki izvajajo tudi v svojem vsakdanu, je poskrbel kondicijski trener Aleksander Matković. V sklopu dvournega treninga so se dijaki spoznali z načinom vadbe, ki omogoči obremenitev različnih mišičnih skupin in ki, če vaje izvajamo redno, pripomore k boljšemu počutju, fizični pripravljenosti in zdravemu načinu življenja.

Gimnaziji Ravne na Koroškem in vsem dijakom se zahvaljujemo za sodelovanje, hkrati pa upamo, da smo s tem projektnim dnem uspeli vsaj malo spremeniti njihov pogled na zdrav življenjski slog in doseči, da bodo o njegovem pomenu razmišljali pogosteje. Ob vsem navalu nezdrave prehrane ter današnjemu sedečemu načinu življenja si namreč želimo, da mladi ostanejo aktivni in s tem poskrbijo za svoje zdravje, saj si bodo čez leta, če ne danes, za to hvaležni.