O-STA

Odslej bomo brez PIN številke brezstično plačevali do 25 evrov

Plačevanje z brezstičnimi karticami bo odslej še hitrejše in enostavnejše. Z 18. oktobrom se bo namreč spremenila zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, in sicer iz trenutnih 15 na 25 evrov.

Na POS terminalu na prodajnem mestu tako ne bo več treba vnesti PIN številke za plačilo do vključno 24,99 evra. Bo pa vnos PIN številke po novem potreben za potrjevanje brezstičnih plačil nad 25 evrov (oziroma izjemoma za brezstična plačila pod 25 evrov, kadar bo takšna zahteva POS terminala). Spremembe veljajo tudi za plačevanje z mobilno denarnico NLB Pay, v kateri so digitalizirane kartice.

Seveda pa bo, tako kot doslej, še naprej dobro poskrbljeno za varnost pri plačevanju z brezstičnimi karticami.

    Kljub enostavnemu plačevanju nepooblaščeno skeniranje podatkov s kartice namreč ni mogoče. Prenos podatkov med brezstično kartico in terminalom POS je ustrezno kodiran s t. i. dinamičnimi kriptogrami, ki so edinstveni za vsako posamezno transakcijo. Poleg tega se je treba pri plačevanju s kartico terminalu POS približati na manj kot 2 centimetra.

    Brezstična kartica ne deluje v primeru, če čitalnik zazna neposredno prisotnost še ene brezstične kartice - na primer Urbane ali kartice za evidentiranje na delovnem mestu. Takrat je treba kartico vzeti iz denarnice in jo približati terminalu POS.

    Po seriji več zaporednih brezstičnih transakcij je naslednja tovrstna transakcija zavrnjena, kartico pa je treba uporabiti z vstavljanjem v terminal POS in uporabo številke PIN. V NLB je skupni znesek predhodnih brezstičnih plačil brez PIN-a določen pri 50 evrih.

Za še večjo varnost in boljši pregled nad porabo pa so na voljo tudi varnostna SMS sporočila (NLB SMS-Alarm), ki stranke obveščajo o transakcijah, opravljenih s karticami. O morebitni nepooblaščeni uporabi kartice so lahko stranke tako nemudoma obveščene.

Preberite še: Resnice in zmote o brezstičnih karticah

NLB Komuniciranje