O-STA

Komedija Od tišine do glasbe gre v Rusijo

Odlična monokomedija Od tišine do glasbe, ki smo se ji Slovenci do solz nasmejali že več kot na 400 gledaliških predstavah in tudi v tv seriji, gre v svet. V Rusijo. Komedijo sta sicer napisala Jure in Marko Vezovišek, odlično pa jo je uprizarjal Jure Ivanušič. V nekoliko drugačni izvedbi in predvsem s tekstom v ruskem jeziku komedija vstopa v nov kulturni prostor in dobiva tudi novo geografsko širino.

Tema predstave ostaja glasba in njen razvoj od tišine (prazgodovine) do modernih časov. Na humoren način pripoveduje o ključnih dogodkih glasbenega razvoja, "od kamene dobe do Rolling Stonesov" in gledalce preko smeha popelje do koristnih informacij, za katere mnogi še niso slišali.

Vendar pa v novi različici monokomedia Od tišine do glasbe postaja komedija dveh karakterjev, duokomedija. Poleg Jureta Ivanušiča, ki ostaja glasbenik in soigralec, bo v ruski različici govorni del v večji meri prevzel slovenski igralec ruskih korenin Denys Bilash.

Denys Bilash je mlad slovenski igralec, ki je lani uspešno zaključil Akademijo Umetnosti v Beogradu in ima za sabo že kar nekaj filmskih projektov. Najbolj izstopata glavna vloga v kratkem filmu Strah in vloga v pravkar posnetem in premierno predvajanem slovenskem partizanskem filmu Preboj. Od Tišine do glasbe bo njegov prvi gledališki projekt, v katerem prevzema vodilno vlogo, hkrati pa tudi prvi projekt v ruskem jeziku.

Premiera ruske različice Od tišine do glasbe bo v ljubljanskem SiTi teatru 23. oktobra, ob 20h.