O-STA

Konferenca korporativnega upravljanja 2019

14. november 2019 ob 9h, Austria Trend Hotel Ljubljana

Na konferencah korporativnega upravljanja Združenja nadzornikov Slovenije, tradicionalno predstavljamo novosti in trende s področja upravljanja družb. Letos smo v ospredje postavili dve aktualni temi:

Kaj je namen in interes gospodarske družbe v sodobnem upravljanju?

Člani organov vodenja in nadzora morajo biti lojalni gospodarski družbi. Ker pa se interes gospodarske družbe v sodobnem upravljanju oddaljuje od interesa lastnikov, se je v EU, ZDA in tudi drugod po svetu razvila intenzivna razprava o namenu in interesu gospodarskih družb. Spremembe na tem področju se pripravljajo ali že dogajajo v VB, Belgiji, Franciji, Kanadi in ZDA kot tudi v okviru mednarodnih institucij kot so OECD in Evropska komisija. Razpravo o tem začenjamo tudi v Sloveniji.
Globalne trende na tem področju bomo povezali z razmislekom o dolžni skrbnosti in odgovornosti članov organov vodenja in nadzora.

Kako do napredka glede uravnotežene spolne zastopanosti v organih vodenja in nadzora?

V drugem delu konference bomo pozornost usmerili v razmišljanja kako zagotoviti napredek pri bolj uravnoteženi zastopanosti spolov v organih vodenja in nadzora v slovenskih družbah in kje so ovire za to.

Čeprav Slovenija glede zastopanosti ženski kot manj zastopanega spola v organih vodenja in nadzora borznih družb za povprečjem članic EU še pred desetletjem ni zaostajala, pa so nas v zadnjih nekaj letih mnoge članice pri tem pomembno prehitele. Napredka na tem področju nam ni uspelo narediti kljub prizadevanjem za uveljavitev politike raznolikosti v priporočilih dobre prakse in ZGD-1. Da bi vzpodbudili odločevalce in dosegli napredek je ZNS je za predlog ZGD-1K predlagalo uveljavitev instituta politike raznolikosti s ciljno spolno zastopanostjo in hkrati pristopilo k pobudi za prostovoljno doseganje cilja spolne raznolikosti v javnih in državnih družbah, ki jo bomo v okviru dogodka tudi prvič javno predstavili. Domačo pobudo bomo primerjali in s tem preizkusili na primeru Danske s predstavitvijo vpliva njihovih prizadevanj za uravnoteženo spolno zastopanost na kadrovske procese v teh organih.

PROGRAM in PRIJAVA: https://www.zdruzenje-ns.si/konferenca-korporativnega-upravljanja-2019