O-STA

Velenjska gimnazijca, udeleženca vseslovenske srednješolske ekskurzije "Danska od blizu 2019"

"Ekskurzija je bila boljša, kot sem sprva mislil, popolnoma drugačna od običajne šolske ekskurzije z dokaj svobodnim programom, zanimivimi vodenimi dejavnostmi in pestrim naborom drugih, ki smo si jih lahko izbirali sami."

Tako je na kratko povzel svoje vtise udeleženec ekskurzije na Dansko, bivši dijak gimnazije Tadej Glinšek.

Danska od blizu je vsakoletni projekt, ki ga organizira Društvo slovensko-danskega prijateljstva že preko dvajset let. Tudi letos se je zadnjega avgusta na Dansko odpravila skupina slovenskih dijakov, med katerimi sta bila tudi bivša gimnazijca Tadej Glinšek in Maks Praprotnik, ki sta zastopala našo gimnazijo in lokalno okolje. Tadej je svojo udeležbo več kot odlično upravičil z vrhunskimi dosežki, za katere je ob koncu minulega šolskega leta prejel tudi naziv dijak gimnazije, Maks Praprotnik pa je bila zadnja leta srce in duša vsake prireditve, ki jo je organizirala gimnazija, kjer smo ga lahko spremljali kot voditelja prireditev, glasbenika, pevca, instrumentalista, radijskega napovedovalca in še marsikaj. Zaradi teh dosežkov smo omenjenima dijakoma ponudili možnost udeležbe in potrdila sta, da sta se vrnila polna bogatih izkušenj, novih spoznanj o Danski, prijateljstev ter ponosna, da sta lahko predstavljala Slovenijo.

Na ekskurziji so poleg življenja na Danskem in mednarodni šoli dijaki lahko spoznavali naravne in kulturne znamenitosti dežele vikingov, med drugim najstarejše mesto Ribe, Baltik s plažo Cold Hawaii, hišo Hansa Christiana Andersena, njegov muzej ter grad, glavno mesto København, obiskali slovensko veleposlaništvo ter okušali gostoljubje danskih družin.

Tadej Glinšek je takole zapisal:

"Zelo hitro smo z ostalimi udeleženci ekskurzije našli skupne teme za pogovor. Spoznal sem veliko novih prijateljev, verjetno predvsem zato, ker se udeleženci prej nismo med sabo poznali. Ugotavljam, da je bila v tem dejansko velika prednost, saj drugače ne bi spoznal toliko zanimivih ljudi. Mojih nekaj vtisov iz življenja na danskih šolah: na gimnaziji Himmelev Gymnasium imajo kino kar na šoli, tam se je občasno izvajal tudi pouk. In namesto v zvezke so vse pisali na svoje prenosne računalnike. Danci so zelo prijazni in vsi znajo dobro angleško. Za gostitelje na Morsø Gymnasium smo pripravili t. i. slovenski večer, na katerem smo v slogu gledališke igre predstavili Slovenijo in njene znamenitosti. Vmes smo peli slovenske pesmi, na koncu pa smo pripravili še pogostitev z značilnimi slovenskimi jedmi. Ta večer smo ponovili še na drugi šoli, Helsingør International Højskole."

Kot bivša razredničarka obeh dijakov sem prepričana, da je nagrada šla v prave roke in vesela, da je Maksa in Tadeja danska izkušnja obogatila in jima razširila ne samo obzorje ampak tudi krog prijateljev.

Jožica Plešnik