O-STA

Pozor! Gasilci v mariborskem Europarku

Gasilci so predstavili preventivne aktivnosti in izzive njihovega dela (foto Bojan Mihalič)
Za najmlajše so pripravili posebne gasilske delavnice (foto Bojan Mihalič)
Ob 70-letnici delovanja Gasilske zveze Maribor ter Gasilske brigade Maribor so organizirali tudi veliko gasilsko vajo, v kateri je sodelovalo 120 gasilcev (foto Bojan Mihalič)
Gasilci so predstavili preventivne aktivnosti in izzive njihovega dela (foto Bojan Mihalič)

V torek, 22. oktobra, so v mariborsko nakupovalno središče prihiteli gasilci. Pogumni junaki se niso spopadali z ognjenimi zublji, ampak so v mesecu požarne varnosti že tradicionalno pripravili poučen dogodek za obiskovalce Europarka. Prostovoljni gasilci Gasilske zveze Maribor so v sodelovanju s poklicnimi gasilci Gasilske brigade Maribor dan namenili ozaveščanju občanov o požarni varnosti.

Naučimo se požarne odgovornosti

Gasilci so v nakupovalnem središču Europark tradicionalno predstavili osnove požarne varnosti in poudarili pomen odgovornega požarnega varnostnega ravnanja, ki je dolžnost vsakega posameznika. Obiskovalci so se med drugim lahko naučili, kako se uporablja gasilnik, katere so nevarnosti za nastanek požara, kakšen je pomen evakuacije in prostih intervencijskih površin, ter spoznali temeljne postopke oživljanja. Ob predstavi preventivnih aktivnosti so "na pomoč" priskočile še druge organizacije v sistemu zaščite in reševanja. Mariborski gasilci so popoldansko dogajanje popestrili še z veliko gasilsko vajo v neposredni bližini Europarka, v kateri je sodelovalo več kot 100 pogumnih junakov s številnimi gasilskimi vozili in tehniko. Samo Robič, poveljnik Gasilske zveze Maribor, je ob koncu dneva povzel dogajanje: "Dan požarne varnosti je letos potekal v znamenju obletnic gasilske organizacije: 70-letnice Gasilske zveze Maribor ter 70-letnice JZ Gasilska brigada Maribor. Prostovoljni in poklicni gasilci smo za obiskovalce nakupovalnega središča na vpogled pripravili zanimivo gasilsko opremo in tehniko. Pridružila se nam je tudi Uprava RS za zaščito in reševanje - civilna zaščita. Izjemno navdušeni nad opremo in gasilskimi vozili so bili najmlajši obiskovalci, ki so se udeležili tudi pripravljenih otroških delavnic. Tudi tokrat smo odgovarjali na različna vprašanja obiskovalcev ter ozaveščali glede požarne varnosti. Še posebej zanimivo dogajanje pa je številnim obiskovalcem ponudila velika gasilska vaja, ki smo jo ob 17. uri izvedli na objektu starih mariborskih zaporov. V vaji je svoje znanje preizkusilo kar 120 gasilcev."