O-STA

Protokol ZNS in KPK za ravnanje članov NS ob izvajanju političnih in drugih pritiskov

Spoštovane predstavnice in predstavniki medijev,

vabimo vas, da se nam jutri (25.10.) ob 9. uri pridružite v Kristalni palači (BTC, Ljubljana) na predstavitvi "Protokola za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnem vplivanju na neodvisno odločanje".

Predstavitev pripravljamo v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korpupcije. Protokol ZNS in KPK bo vsem udeležencem na voljo v tiskani obliki.

Namen protokola ZNS in KPK je člane nadzornih svetov opozoriti na dolžnost prijave neetičnih in nezakonitih poskusov vplivanja na njihovo odločanje na način, da poskušajo tretje osebe preko zahtev, groženj, s korupcijo ali na kakšne druge načine uveljaviti svoje interese, ki so predmet odločanja v nadzornih svetih.
Če smo kot člani nadzornih svetov predmet pritiska, vplivanja ali drugih zahtev s strani tretjih oseb, je ogrožena naša osebna integriteta in tudi opravljanje nadzorniške funkcije z dolžno skrbnostjo. Če se na tovrstne poskuse ne odzovemo ustrezno, ne bomo mogli zaščititi interesa družbe pri odločanju, kar lahko pripelje tudi do osebne odškodninske in kazenske odgovornosti. Izgubimo pa tudi osebno integriteto in ugled. Zato člane nadzornih svetov opozarjamo na dolžnost prijave neetičnih in nezakonitih poskusov vplivanja na njihovo odločanje.

Ta protokol članom nadzornih svetov ponuja konkretne korake, kako ravnati v teh primerih.

Informacije: info@zdruzenje-ns.si ali na 01 530 86 40.

   


PROGRAM:
8:30 Registracija in jutranja kava

9:00  
Uvodni pozdrav
Borut Jamnik, predsednik, Združenje nadzornikov Slovenije
Boris Štefanec, predsednik, Komisija za preprečevanje korupcije

*  
PROTOKOL ZA ČLANE NADZORNIH SVETOV ZA RAVNANJE OB IZVAJANJU POLITIČNIH IN DRUGIH PRITISKOV NA NEODVISNO ODLOČANJE

Predstavitev namena in vsebine dokumenta
Gorazd Podbevšek, predsednik Strokovnega sveta, Združenje nadzornikov Slovenije

Prijava neetičnega oz. nezakonitega ravnanja
Katja Mihelič Sušnik, vodja Službe za nadzor in preiskave, Komisija za preprečevanje korupcije

Osebna izkušnja s prijavo izvajanja političnega pritiska na neodvisno odločanje v nadzornem svetu
mag. Irena Prijović, izvršna direktorica, Združenje nadzornikov Slovenije


10:30  
 
Zaključek srečanja

 V sodelovanju s partnerjem dogodka:
  
O Združenju nadzornikov Slovenije
Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) je strokovna, nepridobitna, prostovoljna in nevladna ter nepolitična organizacija, ki povezuje člane nadzornih svetov in upravnih odborov ter druge deležnike korporativnega upravljanja. Ima preko 700 članov in 18 korporativnih članov, ki so pravne osebe dolgoročno zainteresirane za razvoj korporativnega upravljanja pri nas. ZNS spremlja in razvija stroko in dobro prakso s področja korporativnega upravljanja in delovanja nadzornih svetov. Svoje člane spodbuja k pridobivanju novih znanj in jih izobražuje, usposablja za profesionalno opravljanje funkcije ter njihova znanja certificira. Interese svojih članov posreduje pristojnim državnim organom in strokovnim institucijam ter z njimi strokovno sodeluje. Od leta 2007 je ZNS član European Confederation of Directors' Associations (ecoDa) iz Bruslja. >>> VEČ