O-STA

Uspehi dijakov ŠC Velenje na mednarodnem tekmovanje natakarjev, barmanov, barist in restavracij - Grand Gourmet 2019

Lepe jesenske dni so dijaki ŠC Velenje, Šole za storitvene dejavnosti izkoristili za preizkušnjo na mednarodnem tekmovanju. Od 22. do 24. oktobra se je na Hrvaškem odvijalo že peto mednarodno tekmovanje natakarjev, barmanov, barist in restavracij - Grand Gourmet 2019. Festival vsako leto prirejajo z namenom promocije poklicev v gostinstvu. Dogodek je potekal ob toplem, sončnem vremenu, bučanju valov in vrvežu, ki so ga v Dalmacija Sunny Hotelu v Makarski ustvarjali udeleženci.

Šolski center Velenje, Šolo za storitvene dejavnosti sta zastopala Lea Sušec in Izidor Destovnik, Višjo strokovno šolo pa študenta Urška Jazbec in Kosta Kocev. Vsi so se izziva udeležili pod mentorstvom Simone Pompe.

Dijaka Lea Sušec in Izidor Destovnik sta tekmovala v juniorski kategoriji. Svoje znanje sta prikazala z odliko. Lea Sušec je osvojila 1. mesto in zlato medaljo za najboljši tatarski biftek ter pravilno dekantiranje vina barik (Cabernet Sauvignon, arhivsko vino, Vinska klet Goriška Brda). Izidor Destovnik pa se je uvrstil na 2. mesto in prejel srebrno kolajno, v kategoriji tatarski biftek in dekantiranje vina barik (Modri pinot, Vinska klet Brumec, Klokočovnik, Loče).

V kategoriji latte art sta tekmovala študenta Urška Jazbec in Kosta Kocev, ki sta prav tako pokazala dobro nadgradnjo svojega srednješolskega znanja. Urška Jazbec je prejela zlato medaljo, Kosta Kocev pa srebrno medaljo v omenjeni kategoriji.

Študent Kosta Kocev se je udeležil tudi tekmovanja priprave kavnega napitka "Signature drink" za katerega je prejel bronasto medaljo.

Veseli smo, da so znanja in uspehi naših dijakov in študentov tako izjemni, saj to nakazuje na odlično delo, ki ga šole ŠC Velenje, njeni zaposleni, dijaki in študentje skupaj beležijo. Njihova strokovnost in odličnost pa se nadaljujeta iz srednje v višjo strokovno šolo, ki ima prav tako korenine v Velenju.

Mednarodni uspehi in rezultati na področju gastronomije, dokazujejo, da je Šolski center Velenje resnično mavrica strokovnega znanja, ter je na pravi poti k še večjim uspehom dijakov in študentov ter njihovih mentorjev.

Simona Pompe

Fotografija v priponki - Grand_Gourmet_2019_1 (ob pogledu na fotografijo z leve): dijak Izidor Destovnik, ravnateljica ŠC Velenje, Šole za storitvene dejavnosti ga. Mateja Klemenčič, dijakinja Leja Sušec, mentorica dijakom in študentom ga. Simona Pompe, študentka Urška Jazbec, študent Kosta Kocev in ravnatelj ŠC Velenje, Višje strokovne šole g. Uroš Sonjak.