O-STA

Marjan Šarec je bil slavnostni govornik ob odkritju spominskega obeležja v Cerknem

Cerkno, 26.10.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je v Cerknem nagovoril zbrane na slovesnosti ob dnevu suverenosti in odkritju spominskega obeležja tajnemu skladišču orožja teritorialne obrambe. V svojem nagovoru je opisal dogodke tistega časa ter pozval k enotnosti in ponosu naroda v današnjem času. "Ni vsak čas enak, ne ponuja vsak čas enakih izzivov in tisti čas konec 80. let je bil pester čas. Poln dogajanja, poln upanja, poln sanj in tudi poln poguma", je svoj nagovor začel predsednik vlade.

V nadaljevanju je predsednik vlade opisal tisti čas in omenil nekaj ključnih dogodkov doma in po svetu, med njimi še zlasti leto 1987, ko je France Tomšič organiziral prvi "štrajk" v Litostroju, leto 1988 zaradi procesa proti četverici, ko je narod ob mirnih protestih za svobodo in človekove pravice pokazal veliko enotnost, ter leto 1989, ko so začeli razpadati socialistični sistemi v Evropi in je kot vrhunec tega dogajanja padel berlinski zid. Spomnil je tudi, da so bili v skupščini takratne Socialistične Republike Slovenije sprejeti amandmaji k ustavi, ki so omogočili tudi nadaljnje dogodke - leta 1990 smo izvedli plebiscit, ki "ni bil navaden referendum, ampak je bil veličastno dejanje v želji po svobodi in samostojnosti."

"Junija 1991 je prvič zaplapolala nova zastava in na Trgu republike je bila razglašena samostojna Slovenija, dan prej pa v parlamentu. Potem se je začela desetdnevna vojna, ki bi ji zdaj nekateri radi zmanjšali pomen, vendar to ni mogoče. Ta vojna za samostojnost je bilo čisto, veličastno in enotno dejanje celotnega naroda, ne samo posameznikov", je povedal predsednik vlade ter se v nadaljevanju navezal na dogodke do odhoda jugoslovanske armade iz Republike Slovenije.

"Takrat si niti zamišljati nismo mogli, kaj to pomeni. Nemčijo, na primer, so sovjetske sile zapustile šele leta 1994, in to je bilo pomembno dejanje. Takrat je slovenska država postala resnično suverena in samostojna, saj so veteranke in veterani dosegli svoje. Dokončno so osamosvojili Slovenijo, kajti država, ki nima na svojem ozemlju tujih vojakov, je resnično svobodna in suverena." Poudaril je, da je današnji praznik popolnoma primerljiv s praznikoma državnosti in samostojnosti.

Premier se je vprašal, zakaj danes mnogokrat slišimo, da nismo zadovoljni s svojo državo. Ocenil je, da so bile po osamosvojitvi žal storjene mnoge napake, vendar "nikakor ne moremo trditi, da je vse slabo, vse zanič, kar nam bi danes radi vsak dan dopovedovali." Po njegovem mnenju smo lahko ponosni na svojo državo, ki je članica več mednarodnih organizacij. "Ne more nam je vzeti nihče drug kot samo sami. Verjamem, da se to ne bo zgodilo. Verjamem, da smo narod, ki ima narodni ponos, verjamem, da se zavedamo, da je zgodovina našega naroda veličastna in da smo si mnogokrat v zgodovini morali svobodo izboriti tudi z orožjem."

Pozval je k spoštovanju države, izobešanju zastav, ponosnemu praznovanju praznikov in spoštovanju načel demokracije. Vsem prisotnim je ob koncu nagovora čestital ob prazniku in odkritju spominske plošče.

Poleg predsednika vlade so zbrane na dogodku nagovorili tudi Marijan Platiše, predednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno, cerkljanski župan Gašper Uršič, direktor podjetja ETA Cerkno Robert Vuga in Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Marijan Platiše, predsednik OZVVS Idrija-Cerkno je v nagovoru med drugim dejal: "Tajno skladišče Teritorialne obrambe (TO) v tem stanovanjskem bloku za katerega stanovalci in Cerkljani niso vedeli je imelo pomembno zgodovinsko vlogo, saj se je iz tega skladišča z orožjem opremila Cerkljanska četa TO Idrija ko je odšla opravljati bojne naloge."

Cerkljanski župan Gašper Uršič je v nagovoru povedal kako je kot osnovnošolec doživljal začetek in osamosvojitveno vojno. Še sedaj sliši soseda kako jih je z otroškega igrišča, kjer so se igrali, 'nagnal' domov z besedami "Vojna je!". Še sedaj vidi prizore, ki so se mu ob gledanju televizije vtisnili v spomin. To so prizori tankov zvoki siren, letalskih preletov, preboji barikad... Ob vsem tem občuti strah, da se kaj takega nebi ponovilo. Zaključil je z besedam: "Spoštovani veteranke in veterani vojne za Slovenijo, spoštovane občanke dragi občani. Še enkrat hvala, ker ste nam leta 1991 dokazali, da vztrajnost in hoja po pravi poti, kljub temu, da ste vedeli, da ne bo lahko, prinaša napredek novim generacijam."

Direktor podjetja ETA Cerkno Robert Vuga pa je poudaril: "Življenje na Cerkljanskem nikoli ni bilo lahko. V Cerknem delam od začetka letošnjega leta. Pri svojih sodelavcih vsak dan odkrivam, da sta tukaj poleg strokovnosti doma trdo delo in pogum. To je Cerkno pokazalo tudi med osamosvojitveno vojni ko je ETA pod vodstvom takratnega direktorja Rafaela Mavrija v veliki meri sofinansirala nakup orožja in opreme za Cerkljansko četo, ter dala svoje prostore za tajno skladišče. Tudi po zaslugi pogumnih ljudi iz cerkljanskega se danes z veseljem spominjamo dne ko so ozemlje naše države zapustili zadnji tuji vojaki. Za ta nesebični pogum se vsem Cerkljanom posebej tukaj prisotnim veteranov vojne za Slovenijo iskreno zahvaljujem."

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo je med drugim dejal: " Izrekam iskrene čestitke ob Dnevu suverenost za katerega bi osebno želel, da je enakovreden obema najpomembnejšima praznikoma Dnevu državnosti in Dnevu samostojnosti. Spominsko obeležje, ki ga danes odkrivate v Cerknem je eden od 178-tih. To kaže na obsežnost in aktivnosti takratne TO. Glede suverenosti pa bi si želel, da je taka kakršno smo si predstavljali oktobra 1991 ko je Slovenija postala samostojna in suverena. Zavedam se, da se je bilo potrebno delu suverenosti odreči, še posebej na obrambnem in monetarnem področju. Vendar pa je treba strmeti za tem, da se suverenost ohranja v največji možni meri."

Spominsko obeležje sta odkrila Anton Prebil in Bojan Furlan, ki sta bila pred 28 leti najbolj vpeta v zagotovitev tajnega skladišča orožja za Cerkljansko četo TO in seveda tudi MILICE

Slovesnost, ki jo je sklenila primorska himna Vstala Primorska, so sooblikovali tudi Društvo godbenikov Cerkno, tekstopisec in kantavtor Drago Mislej - Mef ter Ženski pevski zbor Iris in Vokalna skupina Lira.

V času priprav na osamosvojitveno vojno za Slovenijo od januarja do junija 1991 so imeli pripadniki teritorialne obrambe (TO) v Mostaniji svojo vojaško bazo. Kot navajajo organizatorji dogodka, ni bila tako pomembna, kot je bila na primer bolnišnica Franja v bližnji soseski Pasice, pa vendar je imela v tistem času pomembno zgodovinsko vlogo. Omogočila je, da se je iz tega tajnega skladišča, ki je bilo v objektu v lasti podjetja ETA Cerkno, cerkljanska četa TO Idrija delno oborožila in opremila ter od tu odšla izvajat svoje bojne naloge za obrambo samostojne Slovenije. Ta lokacija je bila izbrana zaradi dobre varnostne ocene, pa tudi zaradi neposredne bližine mobilizacijskega zbirališča 85. samostojne čete TO Idrija iz Cerknega.

VIDEO POSNETKI
Marjan Šarec: https://youtu.be/kMsByTYG3uk
Marijan Platiše: https://youtu.be/_aFStm_3VMQ
Gašper Uršič: https://youtu.be/w0WS_izrAx4
Robert Vuga: https://youtu.be/yQ5iebywLq0
Ladislav Lipič: https://youtu.be/WUGxZ6THeqk
Vstala Primorska: https://youtu.be/kMsByTYG3uk
Drago Mislej - Mef: https://youtu.be/FVEDQcLqx6s

Besedilo, foto in video: Janez Platiše