O-STA

Premiera prve tamburaške opere na svetu "Ambrož in Katarina" bo v Beli krajini

Ljubljana, 5. 11. 2019 - Skladatelj Gregor Zagorc in libretistka Nina Novak Oiseau sta združila moči v novem opernem delu Ambrož in Katarina. Kot je na predstavitvi v Viteški dvorani Ljubljana Festivala v Ljubljani poudaril Zagorc, je saga o prepovedani ljubezni zaradi družbenih razlik in prva opera na svetu, napisana za tamburaški orkester. Premiera bo 29. decembra v Kulturnem centru Semič.

Zgodba, ki je resnična je iz 17. stoletja in se dogaja v graščini v Gradec ob Lahinji. Tu potekajo hude srčne tragedije. Gre za prepovedano ljubezen med kmetom Ambrožem Lipovcem (ki ga bo uprizoril Gregor Ravnik) in grofično Katarino Klemenčič (ki jo bo igrala Sara Žuvela), hčerko Osvalda Klemenčiča, predstavlja izhodišče dela, ki se zapleta zaradi bogatega zaročenca, željnega Katarinine ljubezni, vendar ta hrepeni le po pesništvu zavezanemu Ambrožu, ki za razliko od koristoljubnega in neznanega zaročenca zna biti nežen ter iskren. Opera poleg osrednje literarne fabule vključuje nekaj zgodovinskih faktov, kakršen je denimo železarna, ki je nekoč obratovala v bližini gradu.

Sicer ima tudi pomembno vlogo dokumentiranja in ohranjanja belokranjske kulturne dediščine ter tamkajšnjih izročil, vključno z narodnimi nošami, ki se bodo pojavili v obliki kostumov. Libreto tako opisuje jurjevanje, kresovanje in koledovanje ter vključuje ljudske skladbe, kakršne so Vse tičice lepo pojo, Aj ta gora zelena, Bog daj, Bog daj dober večer, med dogajanje prav tako umešča značilne belokranjske plese in folkloro. Tudi sama imena in priimki likov izvirajo iz pogostosti uporabe na omenjenem področju takratnega časa, zaradi česar opera pridobi na avtentičnosti.

Zagorcu se je ideja za opero, napisano za tamburaški orkester, prvič porodila leta 2015. V nadaljnjem pogovoru pa je dejal. "Ni bilo preprosto napisati opere za tamburaški orkester, saj je tamburica zaradi načina izvabljanja zvoka s trzalico oziroma trzanje precej grob instrument. Zaradi dramatizacije določenih delov sem tamburaškemu orkestru priključil še pihala in tolkala. Kar se tiče glasbenega jezika sem se odločil za kombinacijo etno glasbenih motivov iz izročila Bele krajine in harmonskih sklopov pozne romantike." je poudaril Gregor Zagorc.

Osrednji zaplet temelji na prepovedani ljubezni med Ambrožem in Katarino ter grofovi obljubi, da se njegova hči poroči z Vidom Panjanom, vendar dogajanja posežejo še na področje vojn, pohlepa, poštenosti, preračunljivosti, osebnih stisk ter mnogih drugih tegob človeka, s čimer odpira vprašanja aktualna tako v 17. stoletju kot danes.

Opera Ambrož in Katarina poleg instrumentalnih vložkov in opernih arij vključuje tudi duete, tercete in zborovske dele ter avtentičen belokranjski ples, ki ga izvajajo člani Folklorne skupine Dragatuš. Pri izvedbi opere sodelujejo še pevska skupina Lan, učiteljski zbor Osnovne šole Metlika in Glasbena šola Črnomelj.

Avtorja opere sta skladatelj Gregor Zagorc in književnica, urednica in kritičarka, po stroki univ. dipl. muzikologinja Nina Novak Oiseau, režiserka Eva Hribernik, scenografinja in kostumografinja Bojana Cvejić Zagorc, koreografija Tadej Fink, v produkciji Kulturnega centra Semič.

Vstopnice za premiero v Kulturnem centru Semič bodo v prodajo stopile 11. novembra 2019. Več informacij o cenah in mestih prodaje lahko najdete na www.kc-semic.si

Za ogled foto albuma kliknite TUKAJ

Besedilo in foto: Janez Platiše