O-STA

Vabilo na pogovor - Projekt GoJelly je na polovici poti!

Projektni partnerji se bomo srečali v Piranu, da bi preverili potek izvajanja projekta na tej pomembni prelomnici. Kje bomo prižgali zeleno luč, kje pa rdečo?

5.11.2019, Piran. Medtem ko globalne smernice stremijo k inovativni in trajnostni družbi, poskuša en project iz sheme Obzorje 2020 ustvariti rešitve pri massovnem pojavljanju meduz (želatinoznega planktona) tako, da jih uporabimo za reševanje ene pomembne problematike, in sicer onesnaženje z mikroplastiko. Vzporedno pa pripravljamo še ostale prototype.

Evropska Unija je v letu 2017 odobrila financiranje projekta v višini šest milijonov evrov za obdobje štirih let, do decembra 2021. Na polovici poti, po izvedeni natančni reviziji projekta v Bruslju, se bomo projektni partnerji srečali v Piranu in načrtovali delo za naslednji dve leti. Ali naši prototipi za hrano, hranila, kozmetiko, gnojila (vsi izdelani iz meduzne biomase) postajajo realnost? Ali bo inovacija, da izdelamo biofilter iz meduznega mukusa, ki bo nase vezal delce mikroplastike, uspešna? Na zadnjem srečanju leta 2018 v Kielu (Nemčija) se je zbralo približno 30 strokovnjakov iz 8 držav ter 15 univerz, znanstvenih inštitucij in malih ter srednjih podjetij. Sedaj se bomo ponovno srečali, da prevetrimo načrte in utrdimo partnerstva.

V Piranu pričakujemo preko 25 strokovnjakov iz 9 držav. Ker je to edinstvena priložnost, da se lahko neposredno srečate s ključnimi projektnimi sodelavci, vas vabimo, da z name preživite dobro uro, ko lahko postavite vprašanja in dobite podroben vpogled v project in njegovo izvajanje: kje smo vzorčili meduze, ali smo izdelali aplikacijo, ki sledi masovnim pojavljanjem meduz, je meduzni mucus načeloma sposoben vezave delcev mikroplastike, ali smo jedli meduze, kaj na to porečejo šefi kuhinj, ali bi kupili kremo z meduznim kolagenom, ali lahko gnojimo z meduzami, ali lahko ribe v akvakulturi hranimo z meduzami? Ponujamo vam možnost za pogovor z name v torek, 19.11.19 od 12:30 do 14:00. Zaradi ustreznega načrtovanja in priprav na vaš morebitni obisk, vas vljudno prosimo, da obvestite Ano Rotter (kontakt je spodaj), lokalno organizatorico in potrdite vašo prisotnost.

Financiranje:

Projekt GoJelly financira Evropska unija v sklopu raziskovalnega in inovacijskega programa Obzorje 2020 s številko sporazuma o donaciji sredstev 774499.

Sledite nam:

Twitter: https://twitter.com/gojellyeu

Facebook: https://www.facebook.com/GoJellyEU/

Povezave:

https://gojelly.eu Uradna stran projekta

www.nib.si Nacionalni inštitut za biologijo

Kontakt:

Dr. Ana Rotter, + 386 (0)59 232 940, ana.rotter@nib.si (zaželene pisne prijave zaradi odsotnosti iz pisarne)