O-STA

Poezija iz Samovarja

Tradicionalna ruska čajanka Osrednje knjižnice Celje in Gimnazije Celje - Center bo letošnje leto posvečena Anni Ahmatovi

V torek, 19. 11. 2019, bo ob 18. uri v Celjskem domu spet vrelo - seveda spet v slovensko-ruskem samovarju. Sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje - Center (GCC) bodo v sodelovanju s stalno partnerico Osrednjo knjižnico Celje pripravili kulturno prireditev "Iz duše Anne Ahmatove"/"От души Анны Ахматовой", ki jo lahko pod krovnim naslovom Poezija iz samovarja spremljamo v Celju že nekaj jeseni zapored.

V programu bodo sodelovali tudi dijaki I. gimnazije v Celju ter plesalci Zavoda PROM, Plesnega studia Zvončica iz Šmarja pri Jelšah. V preteklih letih so mladi z besedo, glasbo, pesmijo in plesom v slovenščini in ruščini osvetlili življenje, predvsem pa literarno ustvarjanje velikanov ruske književnosti, kot so Puškin, Jesenin in Blok, letos pa bodo posvetili večer poeziji karizmatične pesnice z začetka 20. stoletja Anne Andrejevne Ahmatove. Kulturo bodo že po tradiciji združili še s klepetom ob čaju in slaščicah, ki jih bodo tokrat pripravili dijaki GCC sami, in sicer na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, ki jim je v ta namen prijazno odprla vrata in ponudila pomoč. Ob prireditvi bo že tretje leto zapored izšel tudi priložnostni koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na GCC.

Anna Ahmatova (1889-1966) je bila ena od najbolj priznanih ruskih modernističnih pesnic. Njena dela obsegajo različne vrste pesniških del, od kratkih pesmi do pesniških ciklov, kot je tragična mojstrovina o času Stalinove vlade, Rekvijem (1935-40). Njen pesniški slog je izviren in se močno razlikuje od njenih sodobnikov. Stalinistična oblast je njena dela obsodila. Za razliko od mnogih drugih ustvarjalcev tega obdobja se Ahmatova ni odločila za izselitev iz Rusije, temveč je ostala in postala priča grozotam režima.

S Poezijo iz samovarja na GCC napovedujejo tudi pestro kulturno dogajanje v decembru - 3. 12. bodo na šoli obeležili Ta veseli dan kulture in podelili šolska Prešernova priznanja ter nagrade za najboljši kratki zgodbi z vsakoletnega natečaja, 5. 12. pa v Narodnem domu pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, 11. 12. pa se bo s prireditvijo Centrovizija v športni dvorani šole na GCC začel veseli december.

PRILOGA: Anna Ahmatova in fotografije z lanske Poezije iz samovarja posvečene A. Bloku (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si, www.gcc.si