O-STA

Podžupan o Gorenju tudi s predstavniki delavcev - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 8. november 2019 - Včeraj popoldan se je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol skupaj s sodelavci v prostorih občine srečal s predstavniki delavcev Gorenja. Sestanek smo sklicali zaradi zaskrbljujočih informacij, ki so v zvezi s selitvijo uprave v Ljubljano v javnost prišle pretekli teden. Poleg tega smo po sestanku z vodstvom Gorenja, ki je potekal preteklo sredo, želeli izvedeti, kakšno je mnenje sindikata in predstavnikov delavcev. Sestanka so se s strani Gorenja udeležili član uprave - delavski direktor Drago Bahun in predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba s sodelavkama.

Uvodoma je podžupan Peter Dermol povedal, da smo se v preteklem tednu z vodstvom Gorenja sestali na njihovo željo. Razložil je, da smo na sestanku izrazili razočaranje zaradi slabega pretoka informacij med lokalno skupnostjo in vodstvom Gorenja ter seveda tudi nad informacijo o selitvi dela uprave v Ljubljano. Povedal je tudi, da je glavni direktor Gorenja Chao Liu zatrdil, da Velenje ostaja proizvodno in razvojno središče za Hisense, od koder bodo v prihodnje upravljali s proizvodnimi lokacijami za celo Evropo. Glavni direktor Chao Liu je na sestanku povedal tudi, da se število delovnih mest v Velenju zaradi odprtja novega podjetja v Ljubljani ne bo bistveno zmanjšalo. Podžupan je izpostavil, da v Velenju že dalj časa obljubljajo novo tovarno za izdelavo TV-aparatov, ki naj bi prinesla več sto novih delovnih mest in da žal ostaja le pri obljubah.

Predsednik sindikata Skei Gorenje je povedal, da je leto dni po prevzemu Gorenja s strani kitajskega Hisensa stanje kritično, saj so razmere daleč od pričakovanih. Zaposleni so zelo zaskrbljeni in prestrašeni, saj o prihodnosti Gorenja krožijo številne govorice, informacija o selitvi uprave v Ljubljano pa za mnoge predstavlja veliko težavo. Prav tako je povedal, da se zaradi precejšnjega pritiska na povečanje tempa dela slabšajo medsebojni odnosi in povečuje bolniška odsotnost, vedno več delavcev pa odhaja iz podjetja. Ob prevzemu je vodstvo obljubljalo marsikaj in zaposleni so verjeli, da je pred Gorenjem svetla prihodnost, da bo Velenje s tem pridobilo, sedaj pa se je izkazalo, da se razmere zelo zaostrujejo, prihaja do odpuščanj (tudi invalidov), nezadovoljstvo med zaposlenimi pa je vsak dan večje. Med drugim je povedal tudi, da so naslovili pismo na vodstvo Hisensa na Kitajskem, saj se zavedajo, da so oni tisti, ki odločajo o njihovi prihodnosti, vendar do danes niso prejeli nobenega odziva. Po njegovih besedah sindikat in svet delavcev že od začetka leta opozarjata na težave, ki jih imajo, vendar dobronamerna opozorila nimajo učinka. Po njegovi oceni tudi socialni dialog vedno bolj postaja monolog, kjer se poslušajo, a težav ne rešujejo.

Delavski direktor Drago Bahun je povedal, da nima kontakta z vodstvom, saj kolegiji direktorjev potekajo brez delavskega direktorja. Izrazil je veliko zaskrbljenost, saj delitev na upravni in proizvodni del pomeni, da Gorenja, stebra razvoja Velenja, kot je bilo 69 let, ne bo nikoli več. Visoko izobražen kader se bo selil v Ljubljano, nekvalificirani delavci pa bodo ostali v Velenju. To za naše mesto zagotovo ni prednost. Povedal je tudi, da je Gorenje vedno gradilo politiko, kjer je bil posameznik subjekt, ki je imel možnost napredovanja, izobraževanja, sedaj pa se to spreminja, posameznik ni več pomemben, pomembna sta le produktivnost in kapital.

Podžupan Peter Dermol je predstavnikom zaposlenih izrazil podporo lokalne skupnosti. Seveda si ne želimo delitve Gorenja in odhoda nekaterih zaposlenih v Ljubljano. Verjamemo, da lahko vodstvo enako dobro dela tudi, če ostane v Velenju. Odgovorne bomo opozorili na to, da se s takšnim načinom vodenja ne strinjamo in da jih pozivamo, da uresničijo svoje obljube o novi tovarni in novih zaposlitvah, ki so jih podali pred letom in pol. Selitvi upravnega dela Gorenja v Ljubljano bomo nasprotovali, saj gre za še eno obliko centralizacije sistema. Nenazadnje si danes vsi prizadevamo za decentralizacijo. Prav tako bomo glavna direktorja Gorenja še enkrat pozvali, naj odgovorni predstavijo vizijo Gorenja in načrte na decembrski seji Sveta Mestne občine Velenje.

Pošiljamo fotografijo s srečanja.