O-STA

Šport in finance: od bajnih zaslužkov do bankrota

Tudi Špela Pretnar, nekdanja vrhunska smučarka, se strinja, da je finančno znanje popotnica za življenje. Iz lastnih izkušenj pove, da so profesionalni športniki osredotočeni le na en cilj - na vrhunske rezultate. Čeprav na finance v tem obdobju ne bi smeli pozabiti, se po zaključku kariere brez finančnega predznanja lahko zgodi bankrot, osebne in finančne težave, izgubljenost, depresija ... Da do tega ne bi prišlo, je potrebno o financah izobraževati že mlade. Zato smo kot ponosni sponzor Alpske mladinske smučarske reprezentance zanje izvedli finančno delavnico.

Finančno izobraževanje je pomemben korak pri razvoju otroka. Že v najmlajših letih je namreč pomembno, da starši otroku na njemu prilagojen način razložijo, kaj je denar, kako in zakaj varčevati. Kasneje (denimo ob vstopu v prvi razred) pa je ključnega pomena žepnina, s katero se otrok nauči razpolagati z omejenim zneskom denarja. Sledijo štipendije, počitniška dela, lastni zaslužki, pa tudi stroški, varčevanje za vozniški izpit ter preostali cilji, povezani s financami.

Pri športnikih, predvsem tistih, ki s svojo profesionalno kariero šele začenjajo, pa ta pot poteka nekoliko drugače. "Z denarjem je pri meni malce drugače kot pri vrstnikih, saj nimam toliko časa za počitniško delo, torej ga ne morem zaslužiti sam, vendar po drugi strani ravno zato z njim ravnam bolj preudarno," nam zaupa Anže Gartner, član Alpske mladinske smučarske reprezentance. Kot nam pojasnijo tudi ostali mladi smučarji - člani mladinske reprezentance in udeleženci NLB finančne delavnice pa je v športu, še posebej v smučanju, finančni del velikega pomena. Živa Otoničar tako pojasni, da se brez finančnih sredstev smučati ne da, slednje pa potrdi tudi njen smučarski kolega Martin Križaj, ki denar opiše kot sredstva, s katerimi starši plačujejo njegove sanje - smučanje.

Da se je pomembno zavedati pomena denarja že v rosni mladosti, se strinjata tudi nekdanja vrhunska smučarja Špela Pretnar in Rene Mlekuž. Pojasnjujeta, da je pri profesionalnih športnikih to še toliko pomembneje, saj "je to populacija, ki hitro odraste. Že zelo mladi so po eni strani prepuščeni sami sebi, na drugi strani pa kot organizirana skupina vse dobijo od trenerjev. In po tem, ko končaš svojo kariero, ne glede na to, s katerim športom se ukvarjaš, si čez noč prepuščen samemu sebi in se lahko izgubiš," opozori Pretnarjeva. Temu pritrdi tudi Rene Mlekuž, ki pravi, da je po njegovih opažanjih kar nekaj športnikov že pristalo na trdih tleh in bankrotiralo.

Špela ob tem nadaljuje, da je finančno stanje po končani karieri sicer odvisno tudi od vzgoje in uspehov. "Zdi se mi največji problem, da lahko v času vrhunske kariere zaslužiš en vikend toliko, kot ga po koncu kariere potem eno leto ne. Zato je pomembno naredit ta preskok, da zaslužek po koncu kariere ni več enak, kot je bil prej."

Šola je na prvem mestu

Na vprašanje, kako pomembna je šola, člani Alpske mladinske smučarske reprezentance v en glas odgovarjajo: "zelo". Temu pa pritrjuje tudi stroka, njihovi mentorji, trenerji, vzorniki in nekdanji vrhunski smučarji, ki so nekoč hodili enako pot. "Vedeti moramo, da 2/3 ali 3/4 svojega življenja preživiš po karieri. In takrat pride do izraza tvoja izobrazba. Čeprav ti šport da neko fakulteto (za življenje), se moraš izobraževati. In prav je, da pri tem vztrajaš," pomen izobraževanja med profesionalnimi športniki predstavi Špela Pretnar.

Ravno zato poleg finančne podpore v NLB mladim smučarjem nudimo tudi mentorsko podporo in jih že ob začetku njihove kariere finančno opismenjujemo ter skupaj načrtujemo njihovo finančno prihodnost. Članom Mladinske smučarske ekipe sta na voljo NLB mentorja (David Melihen in Mojca Zajc), ki vsakega mladega športnika usmerjata, mu svetujeta, ga podpirata in sta na voljo za kakršnokoli vprašanje in za vse, kar sledi. Zato v NLB mladim športnim junakom pomagamo s finančnimi nasveti, hkrati pa se na nas lahko obrnejo s kakršnimkoli vprašanjem, kadarkoli in kjerkoli želijo. Z NLB Kontaktnim centrom - 24/7 namreč nobena časovna razlika ni ovira, četudi se mladi smučarji podijo po belih strminah na drugem koncu sveta.

"Vsaki osebi, najsi bo športnik ali ne, je zelo pomembno pridobiti ustrezno izobrazbo. Pri vrhunskih športnikih je to še toliko bolj pomembno, saj del svoje življenjske poti namenijo športu, od katerega je odvisna tudi njihova finančna situacija. Žal pa se lahko pripeti poškodba, ki negativno vpliva na njihovo finančno varnost. V tem primeru ustrezna izobrazba pride še kako prav," pogled na šport in finance opiše David Melihen iz NLB privatnega bančništva in "finančni" mentor Alpske mladinske smučarske reprezentance. Ob tem poudari še, da je že danes potrebno gledati na prihodnost in varčevati za dolgoročne cilje.

Kaj bo čez 10, 15, 20 let ...?

Živa, Anže in Martin priznavajo, da danes še nimajo jasno začrtane vizije, kaj bo čez 10 ali več let. Si pa do takrat želijo uspešne kariere, žlahtnega odličja, čim manj poškodb, po končani karieri pa družino in korakanje v svet podjetništva. Vsi trije se sicer po NLB finančni delavnici še bolj zavedajo pomena varčevanja. Čeprav trenutno sami še nimajo dovolj prihodkov za večje finančne rezerve, pritrjujejo, da bodo finančni načrt in varčevanje postavili na prvo mesto takoj, ko si bodo kruh služili sami: bodisi s smučanjem, kot trenerji ali podjetniki.

Kako so mladi smučarji ob podpori NLB spoznavali povezavo med športom in financami, česa so se naučili in kaj povedali, pa si oglejte v spodnjem videu.

NLB Komuniciranje