O-STA

50. ponovitev priljubljene Carmen z dirigentom Marcom Tarduejem

V petek, 15. novembra 2019, ob 19.30 bomo uprizorili priljubljeno Bizetovo opero Carmen, ki bo tokrat na odru ljubljanske Opere zvenela že petdesetič po vrsti. Ob tej priložnosti bo soliste, zbor in orkester vodil v svetu uveljavljeni dirigent maestro Marc Tardue.

Znamenita zgodba o zapeljivi ciganki je pravzaprav ljudska drama nebrzdane strasti, ki odpira vprašanja o ljubezni kot hipni strasti, ter o ljubosumju in maščevanju, ki neizogibno vodita v smrt in propad. Bizet je ustvaril edinstveno delo, saj je nastala realistična opera, s katero se težko kosajo tudi največje mojstrovine sorodnega italijanskega verizma. Dobro oblikovani značaji te polnokrvne drame s tragičnim razpletom so z vseh strani prežeti s španskimi ritmi in cigansko melodiko ter izrisujejo okolje, iz katerega Carmen izhaja in mu ne more ubežati.

Kot Carmen bo nastopila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko skupaj s tenoristom Brankom Robinšakom v vlogi zaljubljenega vojaka Don Joseja, zaročenca mlade Micaele, ki jo bo poustvarila sopranistka Martina Zadro. Slovitega bikoborca Escamillia, ki nazadnje le osvoji srce Carmen, pa bo poustvaril baritonist Jože Vidic v družbi ostalih solistov opernega ansambla, Slavka Savinška, Edvarda Straha, Andreja Debevca, Galje Gorčeve in Gregorja Zorka. Kot gosta bosta v predstavi nastopila še Janko Volčanšek in Štefica Stipančević.

Orkester bo na povabilo umetniškega vodje opere po pooblastilu, Branka Robinšaka, vodil v svetu uveljavljeni dirigent Marc Tardue, ki je oktobra lani prevzel dolžnosti vodje dirigenta v Dubrovniškem simfoničnem orkestru in se v Ljubljano zelo rad vrača. Po njegovih dosedanjih bogatih dirigentskih izkušnjah je prav Carmen tista opera, ki ga še dodatno pritegne in vsakič znova navduši zaradi vznemirljive zgodbe in libreta po literarni predlogi Prosperja Mériméeja, ki velja za enega najboljših v celotni operni literaturi.

Sicer se slavni dirigent francosko-italijanskih korenin ponaša z obsežnim repertoarjem komornih, zborovskih, simfoničnih in opernih del, ki so nastajala vse od obdobja baroka pa do današnjih dni, kakor tudi z vrsto svetovnih in nacionalnih premier, ki jih je pripravil z različnimi orkestri. Kot gostujoči dirigent je nastopil z vrsto evropskih simfoničnih orkestrov, med katerimi so tudi Orkester švicarske Romandije, Novi filharmonični orkester Francoskega radia, pariški orkester Colonne, Državni orkester dežel Loare, Operni orkester regije Avignon Provanse, Regionalni orkester v Cannesu, Litovski komorni orkester, Filharmonični orkester v Antwerpnu, Filharmonični orkester v Lodzu na Poljskem, Orkester Pabla Sarasata v Pamploni, Zagrebški filharmonični orkester, Operni orkester v Göteborgu, Filharmonični orkester v Würzburgu, orkester Renske filharmonije v Koblenzu, orkester Württembergške filharmonije in Ruski državni orkester v Moskvi. Že leta 1989 mu je francoska vlada podelila naziv viteza umetnosti in literature za izjemne dosežke na področju umetnosti.

Na fotografiji dirigent Marc Tardue.