O-STA

Zmagovalci akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna 2019

Moja dežela 2019 nagrajenci

Ljubljana, 13.11.2019 - V okviru Dnevov slovenskega turizma se je v veliki dvorani GH Union v Ljubljani s podelitvijo priznanj končala letošnja vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca.

"Tekmovanje, ki poteka že od leta 1991 in je bilo tokrat že osemindvajsetič, je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine," je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj najboljšim v letošnji akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna med drugim dejal Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije. Poudaril je tudi izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki leta in leta brez plačila prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Kako pomembno - obenem pa pogosto skrito očem javnosti - je delo prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, je na prireditvi poudaril tudi Franc Vesel, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS.

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna 2019 v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Velenje, Kranj, Koper

Srednja mesta: Slovenj Gradec, Ptuj, Postojna

Manjša mesta: Črna na Koroškem, Slovenske Konjice, Mozirje

Turistični kraji: Kranjska Gora, Izola, Bovec,

Zdraviliški kraji: Rogaška Slatina, Zreče, Podčetrtek

Izletniški kraji: Park Škocjanske jame, Luče, Mojstrana

Mestno jedro: Novo mesto (Glavni trg z okolico), Radovljica, Slovenj Gradec

Vaško jedro: Rateče, Šmarje pri Kopru, Kamna Gorica

Trško jedro: Kanal (Trg Kontrada), Mežica, Šentjur (Zgornji trg)

Mladinska prenočišča: MCC Hostel Celje, Hostel Pekarna Maribor, Yuoth Hostel Ars Viva

Kampi: Kamp Danica Bohinjska Bistrica, Camping Bled, Kamp Koren Kobarid

Glampingi: Glamping Olimia Adria village, Gozdna vasica Theodosius, Glamping Sončna dolina

Naj tematska pot: Učna pot Škrata Bisera, Pot kulturne dediščine Žirovnica, Pot močvirskih škratov na Mali plac, Krožna pot vojaške zgodovine

Bencinski servisi Petrol: BS Mengeš Kamniška, BS Dul AC jug, BS Planina pri Sevnici

Spletno glasovanje: Velenje (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Izola (turistični kraji)

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Na sredinem večernem dogodku so podelili priznanja najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, mestnim, vaškim in trškim jedrom, mladinskim prenočiščem, kampom, glampingom, tematskim potem in Petrolovim bencinskim servisom ter zmagovalcem spletnega glasovanja.

Janez Platiše
Foto: TZS