O-STA

Osvojili kar tri prva mesta za urejenost in gostoljubnost - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 14. november 2019 - Mestna občina Velenje je v okviru tekmovanja Moja dežela - lepa in gostoljubna osvojila kar tri najvišja mesta. Osvojili smo naziv NAJ lepše - NAJ gostoljubnejše večje mesto, ki ga je še dodatno potrdilo prvo mesto v spletnem glasovanju, Učna pot Škrata Bisera pa je osvojila prvo mesto v kategoriji tematskih poti.

Na včerajšnji slavnostni prireditvi Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki jo je organizirala Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Slovenija Marjana Šarca, je vodja Urada za razvoj in investicije Mestne občine Velenje Alenka Rednjak prevzela priznanji za NAJ lepše - NAJ gostoljubnejše večje mesto, ki ga je podelila državna ocenjevalna komisija, in tudi priznanje, ki so ga Velenju namenili spletni glasovalci.

Državna ocenjevalna komisija je med pozitivnimi posebnostmi mesta izpostavila čistost in vzdrževanost, bogato izletniško in turistično ponudbo, raznolike možnosti za rekreacijo ob Velenjskem jezeru, številne prireditve, urejen grad z bogato zbirko eksponatov, atraktivno smučarsko skakalnico, urejeno pešpot in kolesarsko pot do Šoštanja, solarne polnilce za mobilne naprave, prenovljeno Goriško cesto in Sončni park ter plažo za pse. Ne nazadnje so pohvalili tudi zaposlene na občini in TIC-u, ki si zelo prizadevajo za turistični razvoj mesta.

Med novostmi so izpostavili tri konstrukcije v obliki velikih sončničnih src, ki simbolizirajo letošnjo 60-letnico mesta, zasaditev ob Šaleški cesti z več tisoč cvetovi sončnic ter 5-zvezdično doživetje Velenje Underground.

Nagrajeno Učno pot škrata Bisera so člani Turističnega društva Vinska Gora uredili v letu 2018. Pot obsega šest zanimivih turističnih točk (domačijo Lamperček, Temnjaški potok, Vovkov mlin, gozd, Kačji grad in zbirko starin Blažiš). Pot je opremljena z informacijskimi tablami v treh jezikih, smernimi tablami in video odzivniki z angleškimi podnapisi.

V okviru tekmovanja so posebna priznanja kot naj prostovoljci prejeli tudi naslednji člani velenjskih turističnih društev: Ana Žerdoner (Turistična zveza Velenje), Nada Štravs (Turistično društvo Vinska Gora), Milan Sitar (Turistično društvo Šentilj), Zvonka Polak (Revivas - Društvo za oživitev in promocijo vasi Škale) in Tanja Lisac (Turistično društvo Šalek).

Velenje je doslej v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna že sedemkrat prejelo prvo nagrado za urejenost, leta 2011 smo osvojili drugo mesto, leta 2012 tretje mesto ter prvo mesto v spletnem glasovanju. Leta 2017 smo osvojili tretje, lani pa drugo mesto med večjimi mesti.

V mestni občini Velenje že od leta 2005 Turistično društvo Velenje v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline in podjetjem PUP Velenje organizira tekmovanje v urejenosti zunanjega bivalnega okolja. Glavni namen tekmovanja je, da spodbudimo čim večje število občanov, da tudi sami storijo nekaj več za urejeno bivalno okolje.