O-STA

Pobuda za prostovoljno doseganje ciljne spolne raznolikosti 40/33/2026

ZNS pobuda za prostovoljno doseganje
ciljne spolne raznolikosti 40 % za člane nadzornih svetov in skupaj 33 % za člane nadzornih svetov in uprav
manj zastopanega spola v borznih in državnih družbah
do konca leta 2026

Ljubljana, 14. november 2019 - Združenje nadzornikov Slovenije je danes na Konferenci korporativnega upravljanja 2019 predstavilo pobudo za prostovoljno doseganje ciljne spolne raznolikosti v organih vodenja in nadzora državnih in borznih družb. Partner projekta Deloitte Slovenija je predstavil poročilo o spolni raznolikosti v organih vodenja in nadzora za leto 2019 v teh družbah.

Namen pobude

Združenje nadzornikov Slovenije predstavlja pobudo za prostovoljno doseganje cilja spolne raznolikosti do konca leta 2026: 40 % za člane nadzornih svetov in skupaj 33 % za člane nadzornih svetov in uprav manj zastopanega spola v javnih delniških družbah in družbah v državni lasti. V posebnem poročilu nadzornega sveta se na skupščini družbe predstavi politika raznolikosti organov vodenja in nadzora ter vsa prizadevanja organa nadzora in drugih deležnikov na tem področju za dosego tega cilja.

S to pobudo želimo slediti državam, ki so dosegle napredek brez zakonske regulacije na tem področju in spremeniti sedanje stanje, ko v Sloveniji že vrsto let ni napredka na tem področju. V sodelovanju s partnerjem Deloitte Slovenija bomo redno spremljali stanje zastopanosti spolov v organih vodenja in nadzora v teh družbah in redno predstavljali napredek družb na tem področju.

Komu je pobuda namenjena

Pobuda je namenjena vsem odločevalcem za vodstvene in nadzorniške funkcije v državnih in borznih družbah, ki lahko prispevajo k napredku na tem področju. Predvsem je usmerjena na velike družbe, kjer so organi vodenja in nadzora veččlanski oz. na družbe zavezane revidiranju skladno 70. členu ZGD-1, kamor se vštevajo tudi nekatere srednje družbe.

Med odločevalce o predlogih za kandidate organov vodenja ali nadzora oz. njihovo imenovanje sodijo:
- člani nadzornih svetov, ki oblikujejo skupščinske predloge za imenovanje predstavnikov kapitala v organe nadzora in imenujejo člane organov vodenja,
- člani svetov delavcev, ki izbirajo in imenujejo predstavnike delavcev v organih nadzora in predlagajo delavske direktorje,
- predstavniki različnih kadrovskih, akreditacijskih in nominacijskih komisij, predvsem pa
- delničarji družb in upravljalec državnega premoženja (SDH), ki na skupščinah glasujejo o predstavnikih kapitala v nadzornih svetih.

Poziv ZNS nadzornim svetom in svetom delavcev

Nadzorne svete družb s kapitalsko naložbo države in javnih delniških družb bomo v pisni pobudi pozvali k oblikovanju ali dopolnitvi politike raznolikosti organov vodenja in nadzora kot pomembnega instituta korporativnega upravljanja za doseganje različnih vidikov raznolikosti sestave teh organov, med njimi tudi bolj uravnotežene spolne zastopanosti.

Pozvali jih bomo k prostovoljnemu doseganju ciljne spolne raznolikosti do leta 2026: 40 % za člane nadzornih svetov in skupaj 33 % za člane nadzornih svetov in uprav manj zastopanega spola. Nadzorni sveti družb, ki so zavezane revidiranju, naj bi v skladu s 70. členom ZGD-1 in priporočili kodeksov upravljanja v politiki raznolikosti organov vodenja in nadzora natančneje opredelili ciljno spolno raznolikost, časovni okvir in tudi načine za doseganje tega cilja.

Pobudo bomo naslovili tudi na svete delavcev teh družb, ki izbirajo in imenujejo predstavnike delavcev v organih nadzora in predlagajo delavske direktorje, naj v kadrovskih postopkih sledijo sprejeti politiki raznolikosti in ciljni spolni raznolikosti za uravnoteženo zastopanost manj zastopanega spola. Naša pričakovanja so, da od nadzornih svetov in svetov delavcev družb dobimo odgovor na našo pobudo in s tem izraz njihove prostovoljne zaveze na tem področju.

Podporniki pobude:
Podporo pobudi so izrazili Slovenski državni holding d.d., Ljubljanska borza vrednostnih papirjev d.d., Sektor za enake možnosti pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Združenje Manager, ki si sicer prizadeva tudi za zakonsko regulacijo tega področja. Pobuda je odprta tudi drugim deležnikom na tem področju, ki bi jo želeli podpreti v prihodnje.


Partner projekta:

DELOITTE

Povezave:
- Pobuda za prostovoljno doseganje ciljne spolne raznolikosti v organih vodenja in nadzora državnih in borznih družb
- Poročilo o spolni raznolikosti v organih vodenja in nadzora za leto 2019