O-STA

Spremembe davčne zakonodaje - Brezplačno predavanje na 12. Dnevih podjetništva

Spremembe davčne zakonodaje začnejo veljati 6.11.2019, uporabljati pa se začnejo s 1.1.2020. V Data d.o.o. stremimo k temu, da podjetniki in podjetja v novo leto vstopite pripravljeni! Zato za Vas v sklopu 12. Dnevov podjetništva organiziramo BREZPLAČNO predavanje, na katerem Vas seznanimo z dejstvi in posledicami, ki jih prinašajo spremembe davčne zakonodaje (o tem smo že pisali). Spremembe pa ne bodo samo na področju davkov, ampak tudi na področju ureditve minimalne plače. Že veste kako bodo spremembe vplivale na vaše finance? Uporabite Datin kalkulator in preverite kakšno bruto oziroma neto plačo lahko pričakujete po novem.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za brezplačno usposabljanje! Prijavite se s klikom na spodnji gumb.

Spremembe davčne zakonodaje vam bo predstavila predavateljica s 25-letnimi izkušnjami!

Sabina Dimnik, Data d.o.o.

Predavateljica, Sabina Dimnik, je strokovna svetovalka z zavidljivim izkušnjami s področja računovodstva in davkov, saj v podjetju Data že 23 let sodeluje s podjetniki in jim pomaga pri razvoju njihovih podjetij. Svoje strokovno znanje deli s strankami, znotraj podjetja in na številnih predavanjih in seminarjih, redno pa pripravlja tudi strokovne članke v novicah podjetja Data.

Na srečanju vam bomo kratko in jedrnato vendar zelo nazorno predstavili bistvene novosti, ki bodo vplivale na načrtovanje izplačil fizičnim osebam ter tudi pri poslovnih odločitvah lastnikov družb. Posvetili se bomo predstavitvi obračuna bonitete za uporabo električnih vozil v privatne namene, primerjavi obdavčitve plače, s predstavitvijo novih splošnih olajšav in dohodninske, primerjavi izplačila dividend (nerazporejenih dobičkov družb) ter primerjavi ugotavljanja davčne osnove in obdavčitve dobička pravnih oseb.

Spremembe davčne zakonodaje so obširne, zajete v 4 zakonih

Spremembe davčne zakonodaje so zajete v naslednjih zakonih:

· Zakon o dohodnini (ZDoh-2),

· Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2),

· Zakon o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov (ZDDOIFI) in

· Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2).

Posledice, ki jih prinašajo spremembe davčne zakonodaje bodo v razbremenitvi stroškov dela, povečanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ohranjanju stabilnega gospodarstva in prispevku k vzdržni gospodarski rasti.

Spremembe davčne zakonodaje, pomembne za podjetja

Obdavčitev podjetij

Za podjetja bodo pomembne spremembe davčne zakonodaje, ki se nanašajo na obdavčitev:

1. Plačilo DDPO tudi ob presežnih olajšavah: Če bo pravna oseba imela dobiček za davčne namene se bodo morebitne neizkoriščene davčne olajšave iz preteklih davčnih obdobij priznale največ v višini 65% davčne osnove. Podjetja, ki ustvarjajo dobiček tudi za davčne namene in so doslej znižala davčno osnovo zaradi visokih investicij v RRI ali v osnovna sredstva, bodo odslej vedno plačala DDPO.

2. Amortizacija poslovnih najemov: Kot strošek amortizacije za davčne namene se uporabi najvišja letna amortizacijska stopnja, ki ustreza dejanski amortizacijski dobi tega sredstva. S tem je mišljena doba sredstva v poslovnem najemu. Ta določba velja že za leto 2019.

Obdavčitev lastnikov kapitala

Spremembe davčne zakonodaje veljajo tudi za obdavčitev lastnikov kapitala. Spremembe se nanašajo na obdavčitev:

1. dohodkov iz kapitala (obresti, dividende, kapitalski dobički): V letu 2019 še velja, da v primeru pridobivanja obresti, dividend in ustvarjanja dobičkov iz kapitala davčni zavezanec plača 25% davka, ki je dokončen. Od leta 2020 bodo dohodki iz kapitala obdavčeni po stopnji 27,5%.

2. dohodkov iz oddajanja premoženja v najem: V primeru doseganja dohodkov iz oddajanja premoženja v najem bodo davčni zavezanci lahko upoštevali normirane stroške v višini 15% (v letu 2019 še samo 10%). Vendar pa se zvišuje tudi stopnja dohodnine od dohodkov iz oddajanja premoženja v najem na 27,5%.

Ne zamudite edinstvene priložnosti za pridobitev neprecenljivih nasvetov izkušene strokovnjakinje iz prve roke! Obiščite Datine 12. Dneve podjetništva in brezplačno predavanje! Zagotavljamo Vam - ne bo Vam žal!

Dogodek in brezplačno predavanje finančno podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in javna agencija SPIRIT Slovenija.