O-STA

Linguarus in Maryna's Quilt Studio & More odprl nove poslovne prostore

Ljubljana 13. november - Jezikovni center Linguarus, ustanovljen 1998, ima nov naslov in tudi nove, lastne poslovne prostore na Medvedovi 17 v Ljubljani. Hkrati je na isti lokaciji zraslo tudi sestrsko podjetje s povsem drugo dejavnostjo, učenjem šivanja, prešivanja, krojenja, izdelave krpank in quilta, poimenovano Maryna's Quilt Studio & More. Obe podjetji povezuje ustanoviteljica, jezikovna pedagoginja in ustvarjalka Maryna Bilash, ki je ob tem postala tudi uradna zastopnica ene najuglednejših blagovnih znamk šivalnih strojev na svetu v Sloveniji, švicarske Bernine. Mednarodno povabilo k ustvarjanju otrok pod pokroviteljstvom Bernine.

Maryna Bilash je Rusinja, ki je v Slovenijo prišla v drugi polovici devetdesetih prejšnjega stoletja. Kot jezikovna pedagoginja se je najprej naučila slovenskega jezika in nato 1998 kot prva tujka pri nas odprla jezikovno šolo. Ta je še danes specializirana za ruski jezik, vendar od začetka delovanja zelo uspešno poučujejo tudi vse ključne svetovne jezike.

Ob poučevanju je ustvarjala in v lastni založbi tudi izdajala učbenike in priročnike za učenje, pa tudi knjige in zbirke pravljic in pripovedk, ki so zapisane v slovenskem in ruskem jeziku ter tako primerne za učenje obeh jezikov. Letos, še pred knjižnim sejmom, načrtujejo predstavitev novega projekta iz zbirke Pravljice držav nekdanje Jugoslavije in slovenskih narečij. Prepričani so, da se je za boljše poznavanje samega sebe in svojih korenin potrebno seznanjati s kulturno dediščino lastnih prednikov in sosedov oziroma nekdanjih sodržavljanov.

V nekdanji domovini jo je prevzelo tam zelo priljubljeno, tradicionalno ustvarjanje krpank, ki se je ohranilo tudi marsikje v Evropi ter na zahodu, celo v Avstraliji, Veliki Britaniji in ZDA. Le pri nas je tovrstno ustvarjanje skorajda zamrlo. Iz hobija in prostočasne aktivnosti ga je Maryna spremenila v posel in ga s še nekaj slovenskimi ustvarjalkami skuša obuditi tudi širše.

Novi, lastni poslovni prostori v soseski Belle vie Tivoli, na Medvedovi ulici 17, v ljubljanski Šiški, so tako edinstven kraj, ki združuje, povezuje in prepleta obe dejavnosti - učenje tujih jezikov, s prevajanjem in sodnim tolmačenjem ter ročno ustvarjanje, kjer učenci izkazujejo svojo kreativnost. "Naše poslanstvo vidim v tem, da pomagamo ljudem, da širijo svoje znanje in veščine, ne glede na to ali gre za jezikovno ali ustvarjalno rast", pravi Maryna.

Slušatelji jezikovnega programa so deležni modernih učnih prostorov in sodobnih naprav za učenje, medtem ko tečajniki programa šivanja svoje znanje bogatijo na najboljših šivalnih strojih, z vrhunskimi sukanci, blagovi in drugimi šiviljskimi pripomočki. Jezikovni in šiviljski tečaji so že razpisani, termini in drugi podatki so dostopni na spletnih straneh podjetij www.linguarus.si in www.marynastudio.com, z veseljem se odzovejo tudi prek FB@marynasquiltstudio ali telefona: 059 0102 20.

Barviti Bernina živalski vrt - mednarodno povabilo k ustvarjanju za otroke

Maryna's Studio se je pod pokroviteljstvom podjetja Bernina in v sodelovanju s podjetjem Madeira, ki proizvaja sukance, pridružil mednarodnemu povabilu Bernine - šivalnemu izzivu 2020 za mlade šivilje in šiviljčke - z naslovom Naš barviti Bernina živalski vrt. Gre za vključevanje mladih v spoznavanje in obvladovanje plemenite veščine šivanja, kjer otroci od 7. do 12. leta sodelujejo z lastno kreacijo živali, ki jo našijejo na blago dimenzije 50 x 40 cm. Lahko je poljubna živali, kakršne koli barve, pravljična ali resnična. Izbrana dela bodo poslana v Švico in bodo del potujoče mednarodne razstave po Evropi. Vsi sodelujoči otroci bodo za svoje prispevke nagrajeni z lepimi darilci, nagrajeni pa bodo tudi avtorji izbranih in zmagovalnih del. Več o povabilu k mednarodnemu ustvarjanju otrok pa v posebnem razpisu in na spletni strani www.marynastudio.com.

VIDEO - OTVORITEV NOVIH PROSTOROV LINGUARUS IN MARYNA'S QUILT STUDIO & MORE
https://youtu.be/rsPlQu040qk