O-STA

Na tekmovanju iz logike letos več kot 31.000 tekmovalcev

Tekmovanje v logiki še vedno med najbolj množičnimi tekmovanji iz znanja

Ljubljana, 19. november 2019 - Zaključilo se je že 34. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce ter dijake in študente, ki je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Tekmovanje, ki poteka na šolski in državni ravni, je eno od najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Kljub temu, da logika nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu, se tekmovanja vsako leto udeleži veliko število osnovno- in srednješolcev ter študentov. Letos je število tekmovalcev preseglo številko 31.000, kar dokazuje visoko zavedanje, da je logično razmišljanje ena od najpomembnejših veščin sodobnega človeka.

"Najboljši način za urjenje logičnega mišljenja je reševanje logičnih nalog, zato nas v ZOTKS zelo veseli, da se tako veliko število otrok in mladih loteva področja, ki sploh nima svojega predmeta v izobraževalnem procesu," je dejala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanja iz znanja in modelarstva pri ZOTKS. "Vse več je področij, kjer je uporaba logike še posebej pomembna, zato otroke in mladino vzpodbujamo in navajamo na logično razmišljanje, ki je eno od najbolj pomembnih veščin sodobnega človeka."

V tem šolskem letu se je septembra šolskega tekmovanja udeležilo 26.310 učenk in učencev iz 383 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 10.398 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja, ki je potekalo novembra na 22 osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1464 tekmovalcev, ki so prejeli 256 srebrnih in 123 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:

7. razred
Eva Šifrer
Osnovna šola Preska

8. razred
Mirjam Jurša
Osnovna šola Ludvika Pliberška

9. razred
Miha Kosanc
Osnovna šola Franceta Bevka Ljubljana

Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo 5008 dijakov s 93 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je potekalo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pa je doseglo 559 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1790 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljenih 186 srebrnih in 97 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:

1. letnik
Katarina Grilj
Srednja šola Slovenska Bistrica

2. letnik
Luka Ponikvar
Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo

3. letnik
Lev Podbregar
Šolski center Celje, Gimnazija Lava

4. letnik
Gašper Struna
Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom. Letošnjega državnega tekmovanja se je udeležilo 79 študentov. Prejeli so 14 srebrnih in 7 zlatih priznanj. Zmagovalec med študenti je postal Nejc Zajc s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Rezultati tekmovanja v logiki so vam na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75