O-STA

Indeks GPCI Mori Memorial Foundationa za 2019: London izgublja zagon, Tokio napreduje počasi, Pariz v vzponu

48 največjih mest na svetu, kot jih je v poročilu za 2019 razvrstila Mori Memorial Foundation

TOKIO, Japonska--(BUSINESS WIRE)-- London, New York, Tokio in Pariz so bili ponovno izbrani kot najbolj privlačna mesta v vseh pogledih, v tem vrstnem redu, sledi iz poročila Global Power City Index (GPCI) 2019, ki ga je objavil Inštitut za urbane strategije fundacije Mori Memorial Foundation, raziskovalno telo, ki ga je ustanovil Mori Building, eno vodilnih podjetij na področju urbanističnega načrtovanja v Tokiu. Od leta 2008 je v letnem poročilu GPCI 40 ali več velikih mest razvrščenih glede na njihov "magnetizem" oz. splošno sposobnost, da pritegnejo ustvarjalne posameznike in podjetja s celega sveta. Mesta so ocenjena glede na 70 kazalnikov v šestih kategorijah (funkcijah): gospodarstvo, raziskave in razvoj, kulturna interakcija, primernost za življenje, okolje in dostopnost. Glede na spremembe v pogojih, v katerih se nahajajo globalna mesta, se kazalci GPCI-ja in metode zbiranja podatkov nenehno izboljšujejo.

Sporočilo za javnost vključuje večpredstavnostne vsebine. V celoti si ga lahko ogledate tukaj: https://www.businesswire.com/news/home/20191118005309/en/.

Sredi vedno večje kompleksnosti svetovnega gospodarstva in vse večje ozaveščenosti o okoljskih vprašanjih se je Londonu splošna ocena znižala po osmih letih na vrhu lestvice GPCI. Čeprav so se ocene New Yorka, Tokia in Pariza poslabšale zaradi različnih razlogov, je bil padec ocene Tokia tolikšen, da je povečal vrzel med njim in New Yorkom, čeprav se je razlika med Tokiom in Parizom zmanjšala. Pariz je nadaljeval svojo pot naprej po uspešnem potegovanju leta 2017 za naziv gostitelja Olimpijskih iger 2024 in je tako uspešno premagal prejšnji trend padca po terorističnem napadu 2015.

Leta 2019 se je zgodilo ali nadaljevalo veliko izzivov, kot so trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko, namera Združenega kraljestva, da izstopi iz EU, ter protesti v Hongkongu. Opazni učinki na rezultate GPCI 2019 so med drugim počasna stopnja rasti BDP-ja Pekinga in Šanghaja ter zdrs Londona v kategoriji "500 najpomembnejših podjetij na svetu." Hongkong bo najbrž občutil posledice političnih nemirov v poročilu GPCI za 2020.

Poudarki (1.-10. mesto)

  • London (1. mesto) je zabeležil padec v kategorijah "nominalen BDP" in "500 najpomembnejših podjetij na svetu", mogoče zaradi nejasnosti v zvezi s pogajanji o brexitu. Kljub temu se mesto še vedno ponaša z najboljšimi splošnimi ocenami, saj se po dvanajstih od šestnajstih kazalnikov v kategoriji kulturna interakcija uvršča med najboljših pet.

  • New York (2. mesto) je ohranil prvo mesto v kategorijah gospodarstvo ter raziskave in razvoj, saj si je prislužil visoke ocene za "nominalen BDP" in "število raziskovalcev." Tako "nabor kvalificiranih človeških virov" kot "število tujih rezidentov" v kategoriji kulturna interakcija sta beležila padec zaradi odhoda talentov v druga mesta.

  • Tokio (3. mesto) se je kljub padcu ocen obdržal na tretjem mestu. Čeprav je Peking (24. mesto) prehitel Tokio na področju izboljšav v kategoriji "politična, gospodarska in poslovna tveganja", so se ocene Tokia v kategoriji kulturna interakcija izboljšale, saj se približujejo Olimpijske igre. Tokio se je dobro odrezal pri "privlačnosti izbora restavracij", medtem ko so bile njegove ocene v kategorijah "število muzejev" in "pestrost izbire za nočni izhod" nizke, kar kaže na potrebo po bolj privlačnih turističnih elementih.

  • Pariz (4. mesto) je po padcu ocen zaradi terorističnih napadov leta 2015 zabeležil boljši rezultat v kategoriji "število tujih obiskovalcev" in "število umorov". Pričakuje se tekmovalnost med Parizom in Tokiom za večji urbani vpliv, saj se mesti pripravljata na gostovanje Olimpijskih iger, Pariz leta 2024 in Tokio leta 2020.

  • Singapur (5. mesto) je dokazal, da je stabilno mesto, saj se je uvrstil na prvo mesto v kategoriji "politična, gospodarska in poslovna tveganja" ter na drugo mesto v kategoriji "gospodarska svoboda." Singapur ohranja visoke ocene pri "številu tujih obiskovalcev" in "številu tujih rezidentov" kot vodilno mednarodno središče Azije.

  • Amsterdam (6. mesto), kot priljubljena destinacija za zabavo, se je povzpel na tretje mesto v novi kategoriji "pestrost izbire za nočni izhod", pred njim sta London in Bangkok (40. mesto). Seul (7. mesto) se je dobro odrezal pri raziskavah in razvoju, ter se uvrstil med najboljših deset v petih od osmih kazalnikov. Tako kot druga azijska mesta, kot sta Tajpej (39. mesto) in Hongkong (9. mesto), ima Seul dobre ocene pri "stopnji recikliranih odpadkov". Berlin (8. mesto) je bil dobro ocenjen kot mesto, primerno za življenje z močno umetniško in kulturno sceno. Poleg Madrida (13. mesto) se je uvrstil med deset najbolj primernih mest za življenje zaradi dobrih ocen v kategorijah življenjski stroški in stvari, ki olajšajo življenje. Hongkong (9. mesto) je ohranil odlične ocene v kategorijah "gospodarska svoboda" ter "politična, gospodarska in poslovna tveganja". Sydney (10. mesto) je edino mesto izmed prvih desetih na lestvici, ki se je tudi po okoljskih kazalcih uvrstil med najboljših deset. Je tudi mesto izobraževanja, saj se med vsemi mesti uvršča na tretje mesto po "številu tujih študentov".

Drugi poudarki

  • Severnoameriška mesta Los Angeles (12. mesto), Boston (25. mesto), Chicago (26. mesto) in San Francisco (18. mesto) so blestela po številu "nagrajencev v znanosti in tehnologiji", saj so se vsa uvrstila med najboljših 10 v kategoriji raziskave in razvoj. Toronto (16. mesto) in Vancouver (23. mesto) sta visoke rezultate dosegla v večini indikatorjev, zlasti v kategorijah "družbena svoboda in enakost" in "gospodarsko tveganje za naravne nesreče."

  • Zürich (15. mesto) in Ženeva (34. mesto) sta se visoko uvrstila v kategoriji okolje na področjih "mestne zelenice" in "izpusti CO2", medtem kot sta Stockholm (14. mesto) in Kobenhaven (20. mesto) zabeležila dobre rezultate v "kakovosti vode" in "stopnji obnovljive energije".

  • Med novimi mesti v indeksu GPCI sta Melbourne (11. mesto) in Helsinki (28. mesto) dosegla dober rezultat v kategoriji okolje, Dublin (33. mesto) pa visoko stopnjo rasti BDP. Tel Aviv (38. mesto), pomembno tehnološko središče, se je uvrstil na 7. mesto v kategoriji "okolje za zagonska podjetja".


Sporočilo za javnost v izvirniku je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20191118005309/en/

Kontakt:

Za več informacij:
Mori Memorial Foundation
Inštitut za urbane strategije,
Peter Dustan, +81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
iusall@mori-m-foundation.or.jp
http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/
ali
Za mednarodne medije
Weber Shandwick
Reina Matsushita / Kaya Tanabe,
+81-(0)80-2375-0295 / +81(0)90-7726-7027
moribldg@webershandwick.com

Vir: Mori Memorial Foundation

Večpredstavnostne vsebine

Foto: Global Power City Index(GPCI) 2019 - 48 ciljnih mest (Grafika: Business Wire)

Foto: Global Power City Index(GPCI) 2019 - splošne ocene (Grafika: Business Wire)