O-STA

Vabilo na NOVINARSKO KONFERENCO Slovenske filharmonije o projektih zunaj abonmajskih ciklov

Spoštovani uredniki in novinarji!

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 27. novembra 2019, ob 13. uri

v Dvorani Slavka Osterca Slovenske filharmonije. Slovenska filharmonija bo predstavila svoj bogat program glasbenih vsebin, ki jih snuje in uresničuje zunaj abonmajskih koncertov[e2] . Do izteka koledarskega leta so to:

- IZID ZGOŠČENKE in KONCERTNA PREDSTAVITEV nove izdaje 29. novembra 2019 ob 19.30

Na zgoščenki "Pój! Sing!" Zbor Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Sebastjana Vrhovnika predstavlja prerez zborovske ustvarjalnosti skladateljice Katarine Pustinek Rakar, izrazito vokalno usmerjene ustvarjalke, ki je za svoja dela prejela več nagrad. Na koncertu bodo v pestrem sporedu skladb na besedila slovenskih in tujih pesnikov ter priredb ljudskih pesmi tudi krstno zazvenele uglasbitve treh pesmi angleške pesnice Christine G. Rossetti.

- BOŽIČNI KONCERT 19. decembra 2019 ob 18.00

Glasbeni božič v Slovenski filharmoniji tokrat oblikujeta Zbor in Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko uglednega nemškega dirigenta Philippa von Steinaeckerja. Spored napoveduje preplet mnogih poznanih mojstrovin velikih ustvarjalcev od baroka do danes. Zadoneli bodo uvodni toni znamenitega Božičnega oratorija Johanna Sebastiana Bacha, odlomek iz Božičnega oratorija Damijana Močnika, slovita Aleluja iz oratorija Mesija Georga Friedricha Händla in njegova priljubljena božična pesem Joy to the world (Veselje svetu), poznani Ples blaženih duš iz opere Orfej in Evridika Christopha Willibalda Glucka in številna druga dela iz zakladnice zborovskega sakralnega, opernega in orkestralnega repertoarja, ki bodo pričarala prazničnost s svečanim duhom miru, veselja in topline božičnega časa.

- NOVOLETNI KONCERT "Oda radosti" 1. januarja 2020 ob 18.00

v sodelovanju s Cankarjevim domom

Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije smo programsko zasnovali na ideji temeljnih del izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija Sapiens in Homo Deus ter z mislijo na 250. obletnico rojstva Ludwiga van Beethovna, velikega skladatelja in humanista ter največjega glasnika razsvetljenskega humanizma. Odlomki iz Šeste in Devete simfonije bodo izzveneli v družbi cele vrste glasbenih uspešnic ter klasičnih skladb, ki so jih v svojih filmih posebno domiselno uporabili režiserji Stanley Kubrick (Odiseja 2001), Luc Besson (Peti element) in Steven Spielberg (Schindlerjev seznam). Orkester in Zbor Slovenske filharmonije ter Komorni zbor Megaron bo vodil glavni gostujoči dirigent orkestra Philipp von Steinaecker, kot solista pa se bosta predstavila odlična sopranistka Nika Gorič in baritonist Jaka Mihelač.

Projekte bodo predstavili:

Borut Smrekar, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije
Katarina Pustinek Rakar, avtorica skladb na novi zgoščenki "Pój! Sing!"
Sebastjan Vrhovnik, dirigent Zbora Slovenske filharmonije pri projektu "Pój! Sing!"
Klemen Hvala, umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije

V januarju Slovenska filharmonija napoveduje še Filharmonične koncerte baročne glasbe in ljubljanski koncert Zbora Slovenske filharmonije pod vodstvom Jerice Bukovec z antološkim pregledom zborovskih del Lojzeta Lebiča "Kako kratek je ta čas ...", s katerim je novembra že gostoval po Sloveniji.