O-STA

Lokalna prisotnost na nemškem trgu koristi slovenskim podjetjem

Skupinska fotografija delegacije Industrija 4.0, november 2019
Gertrud Rantzen, predsednica AHK Slovenija
Franc But, Veleposlanik Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji, Gertrud Rantzen, predsednica AHK Slovenija, Dr. Robert Hermann, GTAI

Delegacija slovenskih podjetij iz avtomobilske industrije v Nemčiji

26.-29. november 2019

Berlin/Lepizig/Thüringen/Stollberg/Zwickau /Dresden

Spoštovani novinarji in uredniki,

med 26. in 29. novembrom 2019 poteka v Nemčiji delegacija slovenskih podjetij iz avtomobilske industrije v sklopu pilotnega projekta v sodelovanju z nemško agencijo za ekonomski razvoj Germany Trade and Invest (GTAI) in Slovensko-nemško gospodarsko zbornico (AHK Slovenija) ter drugimi partnerji. Delegacija je namenjena izmenjavi znanja in izkušenj ter inovativnih konceptov avtomobilske industrije z vidika digitalizacije gospodarstva. Teme, kot je prihodnost mobilnosti, uporabniška izkušnja v inovativnem Volkswagnovem obratu "Gläserne Manufaktur" in ogled najsodobnejše proizvodnje avtomobilov v Nemčiji pri podjetju Porsche, pa so nedvomno vrhunci delegacije.

Strokovne delavnice, obiski podjetij ter B2B-pogovori predstavnikom slovenskih podjetij omogočajo vpogled v močno avtomobilsko industrijo vzhodne Nemčije in s tem povezane poslovne možnosti. Namen obiska delegacije je predstaviti nemško tehnologijo in know-how oziroma inovativne koncepte avtomobilske industrije tudi z vidika digitalizacije gospodarstva ter si ogledati primere dobrih praks.

"Prihodnost mobilnosti se vrši v Nemčiji in AHK Slovenija je kot prva bilateralna nemška gospodarska zbornica v sodelovanju z nemško agencijo za ekonomski razvoj GTAI predstavnike članskih podjetij popeljala na tovrsten obisk. Zanimanje slovenskih podjetij za poslovno sodelovanje z nemškimi podjetji iz novih zveznih dežel je zelo veliko, zato v prihodnje pričakujemo nova partnerstva in s tem krepitev slovensko-nemških gospodarskih odnosov."

Gertrud Rantzen, predsednica AHK Slovenija

"Veseli me, da je posebna pozornost osredotočena na krepitev poslovnih odnosov med slovenskimi in nemškimi podjetji s področja avtomobilske industrije ter da slovensko delegacijo sestavljajo tudi predstavniki ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo. Verjamem, da lahko slovenska podjetja nemškim partnerjem doprinesejo dodatno vrednost v številnih pogledih, zlasti pa v strokovno-tehničnih inovativnih rešitvah."

Franc But, veleposlanik Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji

Predstavnikom slovenskih podjetji je podrobneje predstavljen tudi vzhodnonemški trg, izmenjava nemških in slovenskih podjetij pa bi lahko vzpodbudila internacionalizacijo vzhodnonemškega gospodarstva.

"Vzhodnonemško gospodarstvo podpiramo pri njegovi internacionalizaciji in s tem širimo bazo nemške industrije. Tako je le logično, da skupaj s AHK Slovenija nagovorimo slovenske dobavitelje iz avtomobilske industrije in jih seznanimo z novimi zveznimi deželami, ki bi bile primerne za proizvodne lokacije v Nemčiji. Skoraj vsi nemški proizvajalci avtomobilov imajo obrate v vzhodnonemških deželah. Lokalna prisotnost na nemškem trgu lahko slovenskim podjetjem le koristi!"

Dr. Robert Hermann, generalni direktor GTAI

***

Več informacij:

Tina Drolc
E: tina.drolc@ahkslo.si
M: +386 30 451 888

***

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.