O-STA

NEW SWING QUARTET & Komorni orkester NOVA / 01.01. / ob 20h

Premium ogrevan šotor pred občinsko stavbo, Nova Gorica

Na novoletnem gala koncertu bodo zazvenele melodije spiritual in gospel glasbe odličnega New Swing Quarteta ob spremljavi Komornega orkestra NOVA.

Ikone spiritual in gospel glasbe New Swing Quartet so svojo izjemno pot začeli pred dobrimi petimi desetletji. Kmalu po svojem začetku so osvojili slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga, kasneje so večkrat koncertirali z legendarnim Golden Gate Quartetom. Odpeli so na tisoče koncertov v prestižnih koncertnih dvoranah in katedralah ter na sprejemih pri največjih državnikih, malodane po vsem svetu. Nastopali so po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA in Aziji ter kot prvi izvajalec ameriško duhovno glasbo v angleškem jeziku izvajali tudi na več gostovanjih po Sovjetski zvezi! Gospel glasbo so na svojih številnih gostovanjih prenesli na odre po vsem svetu in se uspeli uvrstiti med vodilne gospel zasedbe, dosegli so svetovni sloves in status ene najboljših gospel skupin.

Na svoji glasbeni poti so sledili tradiciji črnskega in belskega gospela ter spirituala, mestoma pretanjeno oplemenitenega z elementi jazza, in s svojo doživeto interpretacijo dosegli svetovni sloves. Bogata diskografija kvarteta obsega 46 izdaj na različnih nosilcih zvoka, tako studijske kot koncertne posnetke, posebno zanimanje pa so požele tudi njihove božične plošče. Delo kvarteta krasijo tudi številne nagrade in priznanja tako doma kot v tujini. Nastopili bodo v postavi, ki deluje vse od leta 1988.

Glasbeno društvo NOVA ima bogato več kot 20-letno tradicijo komorne igre, saj je bila zasedba Komornega orkestra NOVA ena od prvih večjih združb pod okriljem društva. Orkester, ki se je leta 2010 razrasel v simfonični orkester NOVA filharmonija, se je po sedmih uspešnih letih vrnil k svojim koreninam homogene godalne komorne glasbe. Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju mladi glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta, za ubranost pa z umetniškim vodenjem skrbijo članice Godalnega kvarteta NOVA, Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor in Polona Soban.

VIDEO:

LINKS: