O-STA

Projekt KOKCOP

SKUPINSKA: Poljska drugo delovno srečanje
Uvodni sestanek, predstavitev vseh držav
Poljska, drugo srečanje, predstavitev ŠCV
Lea Sušec in Izidor Destovnik z dijakinjama, kjer bivata
Poljska drugo srečanje skupinska
Poljska drugo srečanje

Projekt KOKCOP je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih jedi, gastronomske dediščine partnerskih držav, kot tudi predstavitev Slovenske gastronomske dediščine, kulture omizja in obedovanja, zlaganja serviet v različne vzorce za svečane pogrinjke, spoznavanja vin in kulture pitja, koktajlov in drugih mešanih pijač, kave in kavnih napitkov.

V projekt so povezane partnerske države Poljska, Turčija, Romunija, Italija, Francija in Slovenija.

Dijaki bodo na tedenski delavnici po različnih državah v spremstvu učiteljev pridobivali izjemne, neprecenljive izkušnje in strokovna znanja s področja gastronomije, kot tudi spoznavali način življenja in prehranjevanja tamkajšnjih ljudi.

Poleg strokovnih znanj in spoznavanja kulturne in gastronomske dediščine bodo dijaki ves čas obnavljali in dopolnjevali znanje tujega jezika − angleščine, izmenjavali izkušnje, kot tudi vzpostavljali nova meddržavna prijateljstva.

Vsaka država ima zastavljen zelo zanimiv in kvaliteten program izobraževanja z vključevanjem strokovnjakov s področja gastronomije, kar je dodana vrednost pridobivanja znanj tega projekta.

Projekt KOKCOP bo na Poljskem potekal od 2.12. − 12.2019.

Po vrnitvi s tedenskega izobraževanja in delavnic v tujini, je naloga udeležencev, da širijo pridobljeno znanje znotraj razredov med dijake in profesorje in tudi zunanja predstavitev širši lokalni skupnosti v obliki organizacije dogodka, katerega načrtujemo v decembru in za njegov naslov smo izbrali:

KULINARIČNO DOŽIVETJE Poljska&Slovenija

Dogodek bo izveden v obliki hladno-toplega bifeja z željo in nalogo širjenja pridobljenega znanja.

Šolski center Velenje je ponosen, da je del tako lepega in izjemnega projekta in da smo prav mi tisti, ki lahko zastopamo barve Slovenije, jo predstavljamo in promoviramo.

Štejemo si v čast, da nam je bila zaupana naloga izdaje knjige receptur vseh držav članic v projektu, ki bo prevedena v vse jezike članic držav EU, kot tudi fotografije, spletna stran, video filmi, e-Twinning (samo za učitelje).

Cilj tega projekta je širjenje gastronomskih znanj in povezati mlade s široko paleto izkušenj iz različnih držav, kultur in doživetij.

V tem šolskem letu 2019/2020 obiščemo še Turčijo in Romunijo, v naslednjem šolskem letu 2020/2021 pa so načrtovane Italija, Slovenija in čisto na koncu Francija.

Veselimo se vseh novih skupnih ustvarjanj.

Miran Papež,
Vodja projekta

Simona Pompe,
Vodja strokovnega programa in mentorica dijakom

Šola za storitvene dejavnosti, Šolski center Velenje