O-STA

Jabolko kakovosti za GCC

GCC, jabolko kakovosti
Visoka nagrada za uspehe na področju mednarodnih mobilnosti je tokrat za področje srednješolskega izobraževanja romala na Gimnazijo Celje - Center

CMEPIUS, Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja vsako leto podeljuje Jabolka kakovosti, nacionalna priznanja za najboljše prakse mobilnosti in mednarodnega sodelovanja. Na letošnji podelitvi, ki je bila 4. 12. v Ljubljani jo je za področje srednjega šolstva iz rok Martine Vuk, državne sekretarke Ministrstva za izobraževanje znanost in šport prejela prof. Marjana Turnšek, članica šolskega Erasmus + tima in koordinatorica Unesco dejavnosti na Gimnaziji Celje - Center. Med mnogimi projekti mobilnosti učiteljev in dijakov ter strateških partnerstev v okviru programa Eramus + (letos jih na šoli poteka kar pet) je strokovno komisijo navdušil projekt GCC izobraževalno središče, ki so na šoli zaključili lani. S pomočjo sredstev za mobilnosti in obiskom partnerskih organizacij v evropskih državah, so na GCC namreč v nekaj letih vzpostavili učinkovit center, kjer na leto pripravijo več kot 40 izobraževalnih dogodkov s predavatelji in multiplikatorji iz šole, mesta, regije in države, ki so namenjeni tako dijakom kot tudi vzgojiteljem in učiteljev in širše regije. Tudi zaradi tovrstne dejavnosti in izkušenj je GCC lani postala ena izmed šol koordinatoric velikega projekta Evropskih socialnih skladov MUNERA 3, ki skrbi za nadaljnja usposabljanja zaposlenih.

Na Cmepiusu so v obrazložitvi nagrade še zapisali, da na GCC z aktivnostmi programa Erasmus + skrbijo za neposreden profesionalni razvoj kolektiva, hkrati pa tudi za razvoj strokovnih delavcev v regionalnem okolju. Da ima šola jasno vizijo glede umeščanja mednarodnih aktivnosti v šolski prostor in mednarodno sodelovanje prepoznava kot nujno za sodobno šolo, predvsem pa kot orodje s katerim sledijo k doseganju vzgojno-izobraževalnih ciljev.

V tem šolskem letu je šola koordinatorica in partnerka dveh projektov ključnega ukrepa 1 (mobilnost učnega osebja in mobilnost dijakov - praksa v vrtcih v tujini za dijake programa predšolska vzgoja), koordinatorica strateškega projekta za inovacije YESSS - Young enterpreneurs at secondary schools (Mladi podjetniki v srednjih šolah, ključni ukrep 2) ter partnerica dveh projektov ključnega ukrepa 2 (MEYE - matematična pismenost v zgodnjem obdobju in Will To MotivatE(U), ki raziskuje motivacijske elemente pri učitelji in dijakih v srednjih šoli). Skupaj z ostalimi mednarodnimi projekti, ki niso del programa Erasmus +, se lahko na GCC pohvalijo s široko internacionalno partnersko mrežo, ki obsega že več kot 40 partnerskih institucij po celem svetu.

PRILOGA: Fotografije s podelitve (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945