O-STA

V ljubljanski Operi bodo z gostujočima solistoma uprizorili že stopetdesetega Hrestača, brez katerega ni praznikov

Hrestač

Med občinstvom in ustvarjalci priljubljen balet Hrestač - Božična zgodba madžarskega koreografa in režiserja Yourija Vàmosa bo 10. decembra 2019 doživel že 150. ponovitev. Velika baletna uspešnica na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, ki s svojo čarobnostjo vedno znova pričara decembrsko praznično vzdušje, je tudi med slovenskim občinstvom zelo priljubljena. "Za ta čas je ravno prav lesketajoče zasnežena, očarljiva, vesela in pričakovanja zbujajoča predstava," je dejal umetniški vodja baleta po pooblastilu Petar Đorčevski.

Eno najlepših baletnih pravljic, ki jo je libretist Marius Petipa zasnoval na Dumasovi adaptaciji Hoffmannove pravljice Hrestač in mišji kralj, je režiser nadgradil z znano brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je v življenju storil, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek. Predstava z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi, je bila na odru SNG Opera in balet Ljubljana uprizorjena že velikokrat, premierno 28. novembra 2002.

"150. ponovitev baleta je velik dogodek in praznik vsakega gledališča. Predstava se je zapisala v spomin in želje našega občinstva, ki zvesto polni dvorane, v spomin celotne operno-baletne hiše in nenazadnje tudi v zgodovinski spomin slovenskih odrov. Z našim občinstvom se tega dogodka iskreno veseli celotni ansambel in brez lažne skromnosti smo lahko na to visoko številko vsi upravičeno ponosni," je dodal Đorčevski.

Vstopnice za decembrske Hrestače so tudi letos skopnele že konec oktobra. Jubilejna predstava pa bo še posebej privlačna zaradi dveh izjemnih, mednarodno priznanih solistov, Lise Pavlov in Timotea Mocka, ter posebne razglednice z motivom Hrestača, ki bo izšla ob tej priložnosti.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu.