O-STA

Sprememba rednega v popoldanski s.p.

Sprememba rednega v popoldanski s.p. je hiter in enostaven postopek. Opravite pa ga lahko na naši Vem točki Data. S postopkom nimate nobenih stroškov.

Kdaj je sprememba rednega v popoldanski s.p. mogoča

Recimo, da dobi samostojni podjetnik ponudbo delodajalca za projektno delo za obdobje enega leta. Razmišlja lahko o treh možnostih:

1. Lahko zapre s. p. in podpiše pogodbo o zaposlitvi z delodajalcem. Vse o postopku zaprtja s. p. si lahko preberete v članku Podrobnosti glede zaprtja s.p..

2. Lahko se dogovori za zaposlitev z delodajalcem, podpiše pogodbo o zaposlitvi in ohrani popoldanski s. p..

3. Lahko pa podpiše pogodbo o poslovnem sodelovanju kot samostojni podjetnik in sodeluje z naročnikom kot pogodbeni izvajalec - samostojni podjetnik.

Če se odloči, da bo obdržal popoldanski s. p., je nujna sprememba rednega v popoldanski s.p. z odjavo iz zavarovanja na svojem rednem s. p. in prijavo v zavarovanje kot popoldanski s.p..

Sprememba rednega v popoldanski s.p. - Kakšen je postopek?

Sprememba rednega v popoldanski s.p. je brezplačen postopek na VEM točki. Sprememba iz rednega v popoldanski s.p. je tudi birokratski postopek. Samozaposleni podjetnik mora ob prehodu iz rednega v popoldanski s.p. urediti obrazce, ki so povezani z zavarovanjem na njegovem s.p.. Torej, ko ga bo delodajalec prijavil v zavarovanje v podjetju s katerim je podpisal pogodbo o zaposlitvi, se mora podjetnik z M2 obrazcem odjaviti iz zavarovanja na svojem rednem s.p.. Datum odjave na M2 obrazcu bo en dan prej, preden ga je v zavarovanje prijavil delodajalec. Poleg M2 obrazca mora podjetnik poskrbeti še za oddajo M12 obrazca. To je obrazec za prijavo v zavarovanje na popoldanski s.p.. Datum, ki ga vpiše na M12 obrazec je datum zaposlitve v podjetju.

Sprememba rednega v popoldanski s.p. je brezplačen postopek na VEM točki DATA!

Sprememba rednega v popoldanski s.p. se lahko opravi tudi na naši VEM točki DATA in sicer 8 dni pred napovedanim datumom zaposlitve pri delodajalcu. Podjetniški svetovalec bo za vas izpolnil M2 in M12 obrazec, vi pa boste na oba obrazca podpisali. Referent bo oba obrazca elektronsko poslal na ZZZS.

Samostojni podjetnik bo v nekaj dneh po pošti od ZZZS prejel potrdilo o odjavi iz zavarovanja na svojem rednem s.p. (M2 obrazec) in potrdilo o prijavi v zavarovanje na popoldanski s.p. (M12 obrazec). Obe potrdili mora nato podjetnik dostaviti svojemu računovodji, ki mu bo na podlagi obeh obrazcev in novih podatkov, obračunal pavšalne prispevke.

Sprememba rednega v popoldanski s.p. mora biti posredovana tudi FURS. Podjetniku se bodo namreč spremenili prispevki za socialno zavarovanje. Pri popoldanskem s.p. bo plačeval pavšal v znesku 70,258 EUR/mesečno.