O-STA

Predstavitev knjige Mary Beard, Ženske in oblast. Manifest

Ženske in oblast

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige Mary Beard Ženske in oblast, ki bo v sredo, 11. 12. 2019, ob 10. uri, v Narodni galeriji. Dogodek bo povezovala urednica slovenske izdaje in avtorica spremne besede dr. Marta Verginella, njeni gostje pa bodo dr. Eva Bahovec, Ervin Hladnik Milharčič in dr. Svetlana Slapšak.

Mary Beard: Ženske in oblast

"Mary Beard je z analizo izvora mizoginije v antiki napisala sodobno feministično klasiko."
(The Guardian)
"Bleščeč in mogočen manifest."
(The New York Times)

"Kot zgodovinarka in feministka se Mary Beard ne zadovolji z odstiranjem genealogije netolerantnosti do ženskega javnega govora in nasploh žensk na oblasti. Pomembnejša ji je analiza spoja med minulim in sedanjim, med zgodovino in sedanjostjo."
(iz spremne besede dr. Marte Verginella)

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske akademičarke, klasične filologinje, urednice in intelektualke Mary Beard. Knjiga, ki je v izvirniku izšla predlani, se ukvarja z analizo žensk v javnem življenju; in predvsem z vprašanjem, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane, pa naj gre za zasebno življenje, družbena omrežja, vsakdanje sestanke, akademski svet ali profesionalno politiko. Zakaj je ženskam še vedno tako težko doseči, da bi jih jemali resno?

Mary Beard se iskanja odgovorov na ta na videz vsakdanja, a zato nič manj problematična vprašanja loteva v antiki. Prikaže, kako je ženska utišana že na samem začetku Besede, v Odiseji, in kako se bolj ali manj nasilni mehanizmi utišanja žensk v javnem življenju vlečejo skozi celotno antiko - preko splošno sprejetih kulturnih vzorcev pa jih občutimo še danes. V knjigi se lahkotno prepletajo sproščenost in erudicija, strast in humor ter preteklost in sedanjost; preskok od Meduze do Hilary Clinton pa je hitrejši, kot bi si kadarkoli zmogli misliti. Mary Beard razkriva kulturne podstati mizoginije, kot se kaže v odnosu do ženskega javnega glasu. Knjiga se posveča odnosu med homerskim trenutkom utišanja žensk in načini preprečevanja javnega oglašanja danes, v sodobni kulturi in politiki.

V knjigi zgodovinske izsledke spremljajo tudi osebne izkušnje Mary Beard: sama je kot javna intelektualka in angažirana feministka namreč tarča poskusov utišanja in celo groženj s smrtjo. Ženske in oblast je jasen in luciden manifest, ki je kljub zavidljivi erudiciji namenjen širokemu bralstvu, zato ne preseneča, da je postal svetovna uspešnica. Verjamemo, da bo navdušil tudi slovenske bralke in bralce.