O-STA

Srečanje predstavnikov Triglavskega narodnega parka in Nacionalnega parka Prokletije iz Črne gore

Društvo rojakov iz Plava in Gusinja,(Črna gora) IZVOR , ki ima sedež v Kranju je v okviru svoje dejavnosti pripravilo program povezovanja Nacionalnega parka Prokletije v Črni gori, od koder izhajajo člani Izvora in Triglavskega narodnega parka. Prvo srečanje predstavnikov občin, ki se nahajajo na področju obeh parkov je bilo 29.11.2019 v Medgeneracijskem centru v Kranju, kjer je bil izveden kulturni program posvečen temu dogodku. Omenjeni program je podprla tudi Uprava za dijasporo Črne gore.

Na tem srečanju so bil predstavniki občin Plav in Gusinje iz Črne Gore, Akademik Zuvdo Hodžić, ki je odličen poznavalec in pisec o kraju okrog Prokletij, župani občin Kranj, Bled, Bohinj in Šenčur, Ambasador Črne gore v RS, Častni konzul Črne gore v RS, ki ima sedež v Kranju, član Sveta Vlade Črne Gore za sodelovanje z izseljenci iz Slovenije ter drugi gostje. Naslednji dan je sledil tudi program in obisk doline Radovne, slapa Peričnik in Slovenski planinski muzej. Vsi omenjeni so se odzvali vabilu za srečanje.

Na prireditvi so navzočim spregovorili predstavniki občine Plav in Gusinje, navzoče je posebej pozdravil Ambasador Črne gore v Sloveniji dr.Vujica Lazović, ki je poudaril izjemno dobre odnose med Črno goro in Slovenijo na ekonomski, kulturni in politični ravni.

Izjemno pozornost je pritegnil nagovor Akademika in književnika Zuvda Hodžića, ki je po rodu iz Gusinja, živel pa je tudi v Plavu. Pred kratkim je izšla njegova najnovejša knjiga o Prokletijah in o tem kdo je pisal o Prokletijah. Med temi najdemo tudi gospo Tomažič iz Slovenije, ki je obiskala Prokletije 1932 leta. Posebej je navdušil prikazani dokumentarni film o Prokletijah, ki je pokazal vse lepote teh gora. Poudariti je treba, da jih mnogi slovenski planinci poznajo, mnogi jih bodo šele odkrili.

Po končani prireditvi so vabljeni bili deležni kulinaričnih dobrot, ki so jih pripravile članice društva in dobre črnogorske kapljice.

Gostje iz Črne gore so obiskali občine Bled in Bohinj ter Muzej v NP Triglav ter del parka, kjer so jih domačini seznanili s samim krajem in možnostmi medsebojnega sodelovanja.

Sedaj je naloga občinskih služb, da najdejo oblike sodelovanja. Pot jim je društvo Izvor odprlo, kar je vredno pohvale.

Besedilo: Remzo Skenderović
Foto: Janez Platiše