O-STA

KOKCOP mednarodno usposabljanje dijakov in učiteljev na Poljskem

KOKCOP
KOKCOP Poljska: ob pogledu na sliko z desne dijakinji Slovenije in Poljske, rdeči lasje Simona Pompe, dijakinja Poljske in levo učitelj Janez Jevšn

V Wodzislawu Slaskem, v Šleziji na Poljskem je med 2. in 7. decembrom 2019 potekala že druga mednarodna delavnica v okviru projekta KOKCOP − Kitchen Our Kingdom Cooking Our Pashion (Kuhinja je naše kraljestvo, kuhanje naša strast), ki je sofinanciran v okviru programa Erasmus+, šolska partnerstva. Projekt je namenjen spoznavanju nacionalnih in regionalnih kuhinj ter nasploh gastronomske dediščine sodelujočih držav. V projektu sicer sodelujejo Ekonomska šola Wodzislaw Slaski iz Poljske (kot nosilna šola), Tehnična šola Serife Baci Izmir iz Turčije, Poklicna šola za hotelirstvo La Closerie, Saint-Quay-Portneux, Gostinska šola Elena Doamna, Galati iz Romunije, Poklicna šola za gastronomijo in hotelirstvo Nino Borgese, Genova iz Italije in Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti.

Organizator mednarodne delavnice je bila Ekonomska šola Wodzislaw Slaski, udeležilo pa se je je skupno 36 dijakov in učiteljev partnerskih šol, tudi 2 dijaka in 2 učitelja ŠCV Šole za storitvene dejavnosti.

V načrtovanem programu šole gostiteljice na Poljskem smo imeli dopoldanske in popoldanske aktivnosti, tako dijaki kot učitelji.

V dopoldanskem času so potekala delovna gastronomska srečanja, delovne vaje, kjer smo spoznavali gastronomsko dediščino skozi kulinariko, se naučili veliko njihovih tipično tradicionalnih jedi, spoznavali način dela in serviranja, kot tudi dekoriranja-okraševanja, izmenjavali izkušnje in pridobivali nova znanja s področja gastronomije in v popoldanskem času spoznavali njihovo lokalno skupnost, znamenitosti ter bogato gastronomsko dediščino teh krajev.

Gradili smo prijateljstva 6 različnih držav z močno vezjo gastronomije. Pozitivna energija med vsemi nami je odpirala poti novih priložnosti in spoznavanj drug drugega na različnih področjih. Skozi tovrstna delovna srečanja je naš vpogled v gastronomijo še večji, saj tako spoznavamo in bomo v bodoče spoznali značilnosti in dediščino vsake države partnerice.

Poljska Šola Ekonomik- Wodzislaw je dokazala, da je izjemen partner, saj se je izjemno potrudila pri organizaciji prve tovrstne organizacije, ki je za začetek potekala na Poljskem. Izjemna pohvala vodstvu šole direktorici Mariji Lach, MA in glavnemu organizatorju Krzysztofu Zielonku.

Ponosni smo, da smo lahko del tako izjemnega projekta, da smo prav mi, Šolski center Velenje Šola za storitvene dejavnosti tisti, ki bomo lahko širše predstavili Slovenijo na področju gastronomije PETZVEZDIČNEGA DOŽIVETJA.

Naša prijateljstva partneric šestih držav se bodo skozi delovna srečanja utrjevala, tako za dijake, kot učitelje in vodstvo šole. Tako bomo posledično ambasadorji gastronomije zunaj Slovenije in zelo smo ponosni na naziv SLOVENIJA EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA v letu 2021.

Vsaka takšna nova prijateljstva in izmenjava znanja ter izkušnje pa dvigujejo raven kvalitete dela v šoli, kot tudi na trgu dela, zato je ta projekt za nas še toliko bolj edinstven.

Miran Papež,
vodja projekta KOKCOP
Šolski center Velenje

Simona Pompe,
vodja strokovnega programa in mentorica dijakom
ŠCV Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje


Projekt KOKCOP je super. Spoznala sem veliko novih prijateljev iz različnih držav. Kuhali in ustvarjali smo vsak dan v šolski kuhinji ter spoznavali jedi, ki so značilne za Poljsko. V popoldanskem času smo se družili, drsali, kegljali, skakali na trampolinu in utrjevali naša prijateljstva.
Zadnji dan projekta smo izvedli hladno-topli bife vseh jedi, ki smo jih pripravljali.
Veselim se, da bom vse te jedi predstavila svojemu razredu, učiteljem in tudi zunanjim gostom, saj se načrtuje v sklopu projekta, da se v obliki hladno-toplega bifeja predstavimo.
Lea Sušec, dijakinja, 2. GA
ŠCV Šole za storitvene dejavnosti

Na Poljskem sem se imel zelo lepo, naučil sem se veliko novega in pridobil veliko novih izkušenj.
Spoznal sem nove prijatelje, bivanje pri družinah na Poljskem pa mi je dalo nov pogled na življenje tamkajšnjih ljudi. Občutki so čudoviti, utrjeval sem znanje angleščine, kar se mi zdi zelo pomembno.
Izidor Destovnik, 2. GA
ŠCV Šole za storitvene dejavnosti