O-STA

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo ureja Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Veste kaj se šteje za gotovinsko poslovanje? Ste seznanjeni z omejitvami pri gotovinskem poslovanju med podjetjiin fizičnimi osebami? Veste kateri državni organ je pristojen za opravljanje nadzora nad gotovinskim poslovanjem?

Preverite ali poslujete v skladu z veljavno zakonodajo ter se izognite visokim globam! Inšpektorji namreč preverjajo pravilnost gotovinskega poslovanja!

Kaj se šteje za gotovinsko poslovanje?

Za gotovinsko poslovanje se šteje plačilo z bankovciin kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo.

Gotovinsko poslovanje med podjetjem in fizično osebo

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma določa omejitve pri gotovinskem poslovanju.

Pravne ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost prodaje blaga ali opravljajo storitve v Republiki Sloveniji, pri prodaji posameznega blaga ali opravljanju posamezne storitve ne smejo od stranke ali nekoga tretjega prejeti plačila v gotovini, če to presega vrednost 5.000 EUR.

Omejitev velja tudi, če se plačilo opravi v več med seboj povezanih gotovinskih transakcijah, ki skupaj presegajo vrednost 5.000 EUR. Kadar znesek presega 5.000 EUR, morajo osebe, ki opravljajo dejavnost prodaje blaga ali opravljajo storitev, plačilo od stranke ali nekoga tretjega sprejeti na svoj transakcijski račun.

Nadzor nad gotovinskim poslovanjem med pravnimi in fizičnimi osebami v inšpekcijskih postopkih opravljata Finančna uprava Republike Slovenije ter Urad za preprečevanja pranja denarja. V primeru, da podjetje ne upošteva omejitev, ki jih predvideva veljavna zakonodaja, vas lahko doleti globa v višini od 12.000 do 120.000 EUR, če od stranke pri prodaji posameznega blaga ali opravljanju storitve sprejmete plačilo v gotovini, ki presega 5.000 EUR.

Gotovinsko poslovanje v praksi

· Izdamo račun za 11.000,00 EUR. Kupec ga plača v npr.: treh gotovinskih plačilih; to je 3.000,00, 4.000,00in 4.000,00 EUR. Vsako posamezno gotovinsko plačilo je torej nižje od 5.000, 00 EUR . Takšno plačilo ni skladno z zakonom - potrebno je nakazilo na transakcijski račun v celotnem znesku).

· Izdamo račun za 11.000,00 EUR. Kupec plača račun v višini 5.000 EUR v gotovini, vse nad tem zneskom je nakazal na transakcijski račun. Tudi takšno plačilo ni skladno z zakonom. V takšnem primeru je potrebno izvesti plačilo celotnega zneska z nakazilom na transakcijski račun.

· Končni znesek računa je 5.100 EUR. Kupec ga v celoti poravna v gotovini. Takšno plačilo ni skladno z zakonom - potrebno je nakazilo na transakcijski račun v celotnem znesku.

· Končni znesek računa je do vključno 4.999 EUR. Takšen račun lahko kupec delno ali v celoti poravna z gotovino.