O-STA

Najava koncerta in podelitve častnega članstva

KAKO KRATEK JE TA ČAS - pregledni koncert zborovskih del Lojzeta Lebiča

16. januar 2020 ob 19.30

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

Zbor Slovenske filharmonije

Jerica Bukovec, dirigentka

Tatjana Kaučič, Jelena Boljubaš, klavir

Tomaž Sevšek, orgle in sintetizator

Franci Krevh, Matevž Bajde, tolkala

S koncertom Kako kratek je ta čas se bo Zbor Slovenske filharmonije z instrumentalisti pod vodstvom Jerice Bukovec poklonil Lojzetu Lebiču, enemu najvidnejših slovenskih ustvarjalcev. V prerezu njegovega bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od skladateljskih začetkov do današnjih dni bodo razgrnili pestrost izraza, globoko sporočilnost in izjemno kompozicijsko vrednost Lebičevih del.

O izboru del na koncertnem programu je skladatelj Lojze Lebič povedal: "Če pravimo, da je v besedi človekova misel, razum, v glasbi pa je zame nekaj več, torej predvsem občutenja in čustva, se pri izbiri zborovskih skladb ničemur od obojega nisem izogibal. Moja glasba izraža moj značaj: nekaj med romanskim verizmom, severnjaškim ekspresionizmom in slovanskim ali slovenskim čustvenim impresionizmom. Zakaj smo Slovenci tako naklonjeni vokalni glasbi? Z odgovorom se najbrž ne boste strinjali: ker nam je jezik bolj ulovljiv kot glasba in ker z jezikom naredimo glasbo bolj oprijemljivo."

"Koncertni spored je oblikovan kot preplet najrazličnejših odtenkov čustev in občutij, je mozaik vsega, kar je v človeku. Začne se z Vrtiljakom, konča v zlati prosojni svetlobi, ki vodi v nebesa (vsak si jih po svoje predstavlja) s skladbo Kako kratek je ta čas, vse vmes pa je življenje," dodaja dirigentka Jerica Bukovec.

Akademik Lojze Lebič je za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij prejel mnoge nagrade in ugledna priznanja.

Za neprecenljiv prispevek k slovenski glasbi bo Slovenska filharmonija na koncertu Lojzetu Lebiču podelila naziv častnega člana.

Več o koncertu: https://www.filharmonija.si/events/kako-kratek-je-ta-cas/