O-STA

GCC v novo leto ponovno vstopa s koncertom

Glasbeniki z GCC bodo drugi del sezone že petindvajsetič zapored začeli s tradicionalnim novoletnim koncertom 6. januarja v cerkvi sv. Duha v Celju

Glasbeni sestavi Gimnazije Celje - Center (GCC), ki letos beležijo že 62. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že pretindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo nocoj, v ponedeljek, 6. 1. 2020, ob 19. uri v cerkvi sv. Duha v Celju. Nastopili bodo Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca. Tudi tokrat so na edini srednji šoli naše države, ki se ponaša s statusom Kulturna šola, pripravili pester program del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas. Del programa bo obsegal tudi dela, ki so jih izvedli 13. 12. na odmevnem koncertu v katedrali v Szegedu na Madžarskem v okviru Erasmus + projekta Will To MotivatE(U), v katerem skupaj s partnerji z Islandije, Norveške, Italije, Madžarske in Hrvaške sodeluje tudi GCC.

GCC, ki s tremi izobraževalnimi programi in več kot 1000 dijaki in zaposlenimi sodi med večje srednje šole v regiji, se lahko pohvalijo s številnimi uspehi in več kot 70 obšolskimi dejavnostmi, med katerimi ima posebno mesto in tradicijo prav glasba. Tudi letos na šoli deluje 9 glasbenih sestavov, ki so sezono začeli s koncertno turnejo v Berlin in Potsdam, s katerim so začeli letošnji mednarodni projekt Pesem povezuje, ki je podprt tudi z ESS sredstvi projekta RaST (Razvojno središče talentov), ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor. Ta bo v celoti posvečen medkulturnemu dialogu in premoščanju razlik skozi glasbo in umetnost. Novembra so pevci sodelovali na tradicionalni Poeziji iz samovarja, v december pa so sestavi stopili s tradicionalnim Miklavževim koncertom v Narodnem domu ter nadaljevali s turnejo na Madžarsko, Centrovizijo in nastopi na šolskih hodnikih v sklopu Veselega decembra na GCC. Novoletni koncert je uvod v drugi del sezone, ki se bo nadaljevala s koncertom v Novi Gorici in slavnostnim koncertom ob 10-obletnici FaVoZe 31. 1. v Narodnem domu. Sledili bodo nastopi ob slovenskem kulturnem prazniku, pomladanski koncert ob Dnevu žena in nastop na prireditvi ob svetovnem dnevu poezije v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, saj bo leto 2020 v Sloveniji in Avstriji posvečeno sosedskemu dialogu. Aprila bo Dekliški pevski zbor nastopil na državni pevski reviji v Zagorju, 15. 4. pa bodo sestavi pripravili tudi tradicionalni Pomladni koncert v Narodnem domu. Maja bodo ponovno dopolnili prireditev Na pragu svobode ob Dnevu Evrope, GCC akademijo ob zaključku šolskega leta, ponovno predstavljali šolo in Celje na tekmovanju Veseli veter, pripravili poletne koncertne večere parku za šolo, sezono pa bo že tradicionalno sklenila FaVoZa s turnejo ob Dnevu državnosti.

PRILOGA: Fotografija z novoletnega koncerta 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj Gimnazije Celje - Center, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si
Splet: www.gcc.si