O-STA

Miha Maleš in njegova zapuščina

Januarski umetniški večer z dijaki Gimnazije Celje - Center v Likovnem salonu Celje

V četrtek, 16. 1., dijaki umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje - Center (GCC) ob 17. uri v Likovnem salonu Celje pripravljajo zanimiv pogovorno-umetniški večer, ki sta ga navdihnila življenje in delo Mihe Maleša (1903-1987), slovenskega slikarja, literata in publicista. Njegova zapuščina je navdihnila "umetnike" s Centra in ponudila vsebinsko rdečo nit celotnega šolskega leta, tudi v nedavno izdanem koledarju GCC.
V pogovoru, ki ga bo vodila Ana Pečnik, profesorica likovnih predmetov na Gimnaziji Celje - Center, bosta gostji umetnikova hči Travica Maleš Grešak in odlična poznavalka umetnosti 20. stoletja in Maleševe umetniške ostaline umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik. Ob pogovoru bo na ogled tudi priložnostna razstavo likovnih izdelkov dijakov, ki jih je navdihnila Maleševa bogata likovna in literarna zapuščina. Večer je tudi del projekta GCCTransforma, ki je podprt s sredstvi ESS projekta RaST - Razvojno središče talentov in povezuje dijake GCC, ki želijo v svojem prostem času razvijati svoje umetniške talente, zlasti na področju likovne, filmske, fotografske in vizualne umetnosti.

Maleš še je rodil v Jeranovem pri Kamniku, ki ga je s svojo slikovito okolico navdihoval in zaznamoval vse življenje. Njegovo šolanje je bilo povezano najprej z domačim Kamnikom, nato pa z Ljubljano, Zagrebom, Dunajem in Prago, kjer se je na grafični specialki usposobil za slikarja in grafika, Praga pa je prebudila v njem tudi mnoge druge umetniške talente. Vse življenje je delal veliko in z veseljem: v Umetniškem salonu, ki ga je ustanovil po vrnitvi v Ljubljano, nato kot gimnazijski učitelj, kasneje pa kot svobodni umetnik. Med člani skupine Četrta generacija je bil prav Maleš najbolj vsestransko dejaven: odličen grafik, ilustrator, založnik, pisec, ustanovitelj in urednik likovne revije Umetnost, svoje Bibliofilske založbe v Ljubljani itd. Umetnosti se je zapisal pod vplivom ljudske ustvarjalnosti in vesnanov, ki so l. 1903 na Dunaju ustanovili umetniški klub Vesna. Ni postal glasnik avantgardistične umetnosti, ampak se je vračal k realnejšim podobam in k tipičnim slovenskim kmečkim motivom. Njegov umetniški opus je izjemen: grafični portreti zaslužnih Slovencev, freske v kar nekaj cerkvah, serija Tivolijev, avtoportreti ... Leta 1977 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Z ženo sta ustvarila eno največjih umetniških zbirk v slovenskem prostoru. Ob 750-letnici prve omembe Kamnika je svojemu mestu podaril veliko zbirko likovnih del iz vseh obdobij svojega ustvarjanja, ki so danes na ogled v njegovi galeriji na kamniškem Glavnem trgu.

Dogodek na GCC, ki se lahko kot edina srednja šola v Sloveniji pohvali z nazivom Kulturna šola, posvečajo bližnjemu mesecu kulture. Že teden dni kasneje (23. in 24. 1.) bodo v Plesnem forumu Celje pripravili premiero in prvo ponovitev dokumentarno-gledališke produkcije Kamenčki na temo homofobije (režija: Aljaž Primožič), v petek, 31. 1., pa bo s koncertom v Narodnem domu Celje 10. obletnico delovanje praznovala FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC.

PRILOGA: Fotografija Mihe Maleša in naslovnice GCC koledarja za leto 2020 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Ana Pečnik, avtorica večera in profesorica na GCC, ana.pecnik@gcc.si, 040 326 558
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945