O-STA

KAMENČKI ali homofobija

Nova gledališka premiera skupine Središče z Gimnazije Celje - Center 23. 1. tokrat na temo homofobije v obliki dokumentarnega gledališča
V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa gledališkega kolektiva Središče z Gimnazije Celje - Center (GCC) na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se na GCC gledaliških deskah pojavlja prvič. Dokumentarno gledališče je oblika gledališke umetnosti, ki se je razvila med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj. Po osemnajstih mesecih intenzivnih razprav, raziskovanj z različnimi gosti ter pogovori z naključnimi neznanci na ulici, se bo njihov družbeno angažiran projekt končal z zaključno produkcijo. Premiera bo v četrtek, 23. 1., ob 19.30 v Plesnem forumu Celje, repriza pa dan kasneje, 24. 1., prav tako ob 19.30 v celjskem Plesnem forumu. Vstop na predstavo je prost, je pa obvezna rezervacija sedežev.

Projekt Kamenčki na oder prinaša najrazličnejše zgodbe povezane z napadi iz homofobije. Besedilo osnovo gradi na treh napadih s smrtnim izidom iz preteklosti (Matthew Shepard, Larry King in napad v klubu Pulse), medtem pa se na odru pojavijo resnične pripovedi nekaj več kot petindvajsetih ljudi, ki so ekipi prijazno zaupali svoje zgodbe, te pa pripeljejo do enega najbolj medijsko pokritih napadov v Sloveniji, ki se je zgodil v začetku novembra v klubu Tiffany v Ljubljani. Avtor besedila in režiser predstave je četrtošolec Aljaž Primožič, ki je za svoje delo na področju pesniškega in literarnega ustvarjanja prejel že številne nagrade - je tudi prejemnik Župančičeve frulice 2019, dobitnik Grossmanovega priznanja 2019, ki ga AGRFT podeljuje najboljšim izvirnim sinopsisom oziroma zgodbam za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo, njegova pesem Moje stanovanje pa je bila po izboru portala LUD literatura uvrščena med najboljših 10 pesmi leta 2019.

Gledališka skupina Središče je na GCC nastala v začetku leta 2017, v njej pa je doslej v štirih produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, Avtorski projekt: Kamenčki, 2020) sodelovalo več kot 45 dijakov. S predstavo Trpljenje mlade Hane so se uvrstili tudi na državna festivala Vizije in Transgeneracije. Središče je v zadnjih letih sodelovalo s številnimi kulturniki, kot so skupina Laibach, pesnik in igralec Kristian Koželj ter mlada dramatičarka Katja Gorečan. S predstavo Kamenčki se od Središča poslavljajo tudi še člani prvotne zasedbe.

Premiera in repriza Kamenčkov sta sicer del bogatega kulturnega dogajanja, ki so ga v januarju pripravili na GCC, edini slovenski srednji šoli z nazivom Kulturna šola. Po uvodnem novoletnem koncertu (6. 1.), umetniškem večeru Miha Maleš in njegova zapuščina (16. 1.) in Kamenčkih, bodo mesec zaključili pevci FaVoZe, fantovske vokalne zasedbe GCC 31. 1. v Narodnem domu s slavnostnim koncertom ob 10. obletnici tega zanimivega pevskega sestava.

PRILOGA: Fotografija s predstave Kamenčki in Aljaž Primožič, avtor in režiser predstave (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Aljaž Primožič, režiser in avtor predstave, 030 658 897, aljaz.primozic123@gmail.com
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si