O-STA

Kako kratek je ta čas, koncert zborovskih del skladatelja Lojzeta Lebiča

Spoštovani ljubitelji zborovske glasbe!

Vljudno vabljeni na koncert zborovskih del skladatelja Lojzeta Lebiča Kako kratek je ta čas. Koncert bo v četrtek, 16. januarja 2020 ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.
Ob tej priložnosti bomo skladatelju Lojzetu Lebiču podelili naziv

Častni član Slovenske filharmonije.

Zbor Slovenske filharmonije
Jerica Bukovec dirigentka
Andreja Kosmač in Jelena Boljubaš klavir
Tomaž Sevšek orgle in sintetizator
Franci Krevh, Matevž Bajde tolkala
Natko Štiglič, Mario Kurtjak kitara

KONCERTNI LIST

S koncertom Kako kratek je ta čas se bo Zbor Slovenske filharmonije z instrumentalisti pod vodstvom Jerice Bukovec poklonil Lojzetu Lebiču, enemu najvidnejših slovenskih ustvarjalcev. V prerezu njegovega bogatega zborovskega opusa in zborovskih del z instrumentalnim ansamblom od skladateljskih začetkov do današnjih dni bodo razgrnili pestrost izraza, globoko sporočilnost in izjemno kompozicijsko vrednost Lebičevih del.

Skladatelj, dirigent, publicist, profesor in akademik Lojze Lebič je diplomiral iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957), vzporedno pa je na Akademiji za glasbo študiral kompozicijo pri Marjanu Kozini (dipl. 1972) in dirigiranje pri Danilu Švari. Kot skladatelj je začel v skupini Pro musica viva, v 70. letih se je izpopolnjeval na poletnem tečaju za sodobno glasbo v Darmstadtu in v elektronskem studiu Radia Beograd. Po intenzivnem in kritičnem soočanju s sodobnimi kompozicijskimi težnjami si je izoblikoval osebno govorico, razpeto med zvočno silovitostjo ter meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo in zaverovanostjo v dediščino preteklih kultur. Je zvest umetniškemu, teži h glasbeni univerzalnosti, a ustvarja iz dejavne družbene občutljivosti za svoj čas. Njegove skladbe so bile izvajane na številnih uglednih festivalih, posnete so v arhivih mnogih radijskih postaj, dosegljive pa tudi na številnih nosilcih zvoka in v notnih izdajah slovenskih ter tujih založb. Za svoj raznovrsten in tehten kompozicijski opus ter vsestransko glasbeno delovanje tudi kot dirigent, univerzitetni profesor, glasbeni pisec, član mednarodnih glasbenih organizacij, seminarjev in tekmovalnih žirij je prejel mnoge ugledne nagrade in priznanja. Med temi so tudi tri nagrade Prešernovega sklada, Prešernova nagrada in Kozinova nagrada za zaokrožen skladateljski opus.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Prodaja vstopnic pri blagajni Slovenske filharmonije

Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana

vsak delavnik od 11. do 13. ure ter od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo.


T: +386 1 2410 800, 2410 810, E: info(at)filharmonija.si
Spletni nakup: https://filharmonija.kupikarto.si/