O-STA

Odlični mladi fiziki, anglisti in literati z GCC

SiYPT ekipa 2020
Aljaž Primožič
Mladi fiziki
Dijaki Gimnazije Celje - Center dosegli izjemne rezultate na tekmovanjih SiYPT in Best in English

V soboto, 18. 1., je na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani potekal Slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje - Center (GCC) v kateri so sodelovali drugošolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter tretješolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov.. Po štiriurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Celoten projekt in priprave so podprte s sredstvi ESS projekt RaST - razvojno središče talentov, ki ga za vzhodno kohezijsko regijo koordinira II. gimnazija Maribor.

To pa ni edini dosežek minulih dni. Centraši so se že tretje leto zapored udeležili enega največjih mednarodnih tekmovanj v znanju angleškega jezika Best in English. V obsežnem spletnem izzivu se je v jezikovni spretnosti pomerilo 16.462 dijakov iz 624 srednjih šol iz 25 držav iz Evrope in sveta. Med vsemi sodelujočimi šolami je GCC dosegla 47. mesto, med sodelujočimi slovenskimi šolami pa 3. mesto. Med tekmovalci velja izpostaviti tretješolca Matevža Bervarja, ki je dosegel 40. mesto izmed vseh tekmovalcev in 2. mesto med vsemi slovenskimi tekmovalci.

Šola pa je ponosna tudi na četrtošolca Aljaža Primožiča, lanskega prejemnika Zupančičeve frulice, mladinske pesniške nagrade. Aljaž je pred kratkim prejel tudi Grossmanovo priznanje za leto 2019, ki ga slovenskim dijakom podeljuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani za izvirne sinopsise oziroma zgodbe za kratki igrani film ali kratko televizijsko dramo (trajanja do 15 minut) na poljubno temo. Spletni literarni portal LUD literatura, pa je njegovo pesem Moje stanovanje uvrstil tudi med 10 najboljši pesmi minulega koledarskega leta.

PRILOGA: Fotografija mladih fizikov z GCC in Aljaža Primožiča (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945