O-STA

Vabilo na predavanje Sama Pahorja "Prazna jama in Šoht - česa ne vedo ali nočejo vedeti - predsedniki italijanske republike".

Društvo TIGR Primorske in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

VABITA

na predavanje Sama Pahorja

"Prazna jama in Šoht - česa ne vedo ali nočejo vedeti - predsedniki Italijanske republike",

ki bo v ponedeljek, 27. januarja 2020, ob 17h v prostorih MOL,

na Trgu mladinskih delovnih brigad 7, v Ljubljani.

Tako kot vsa zadnja leta se bodo očitno tudi letos v začetku februarja, ki se približuje, v sosednji državi, v navezavi na dan spomina ("dan fojb") zvrstile in zgostile že ustaljene oblike uradnega in neuradnega "domovinskega" dogajanja, praviloma s poudarkom na območju Julijske krajine. Kot kažejo prva naznanila, bomo tudi letos priče napadov (tudi z visokega položaja) in ščuvanja zoper enakopravnost Slovencev v Italiji, s sklicevanjem na tisoče nedolžnih Italijanov, ki da so končali v breznih ("fojbah").

Za bolj poglobljen vpogled v povojna dogajanja in v ozadje kasnejšega trajnega vzpodbujanja napetosti na obmejnem ozemlju med državama smo se pogovarjali z nedvomno najbolj vztrajnim in zelo podkovanim raziskovalcem tega obdobja in sodobnih političnih procesov v sosednji Italiji, profesorjem Samom Pahorjem iz Trsta, ki je pripravil predavanje o novejših rezultatih raziskovanj z naslovom: "Prazna jama in Šoht - česa ne vedo ali nočejo vedeti - predsedniki Italijanske republike".

Vljudno vabljeni!