O-STA

Kakšne so digitalne potrebe slovenskih občin?

V 4PDIH pripravljajo dvanajst regijskih delavnic o digitalizaciji slovenskih občin

V digitalnem inovacijskem stičišču 4PDIH pripravljajo dvanajst regionalnih delavnic, na katerih se želijo čim bolj seznaniti z dejanskim stanjem in potrebami na področju digitalizacije v občinah. Prva delavnica bo že v torek, 21. januarja, v Kočevju.

Možnosti digitalizacije in uporabe naprednih tehnologij v občinah

Na dogodkih se bodo udeleženci dodobra seznanili s konceptom digitalizacije, primeri dobrih praks iz tujine ter pridobili informacije o možnostih sodelovanja in financiranja projektov na področju digitalizacije. V sklopu praktične delavnice bodo identificirali ključna področja v občini, na katerih ima digitalizacija lahko največji družbeni, ekonomski in okoljski vpliv. Uporaba naprednih digitalnih tehnologij za reševanje razvojnih, gospodarskih in političnih izzivov, s katerimi se soočajo mesta in vasi, je namreč izbira, ki nima alternative. Prednosti intenzivne in inovativne uporabe digitalnih tehnologij postavljajo občine v jedro digitalnega preoblikovanja družbe. V teh prizadevanjih so ravno lokalna okolja najbolj primerna za vzpostavitev partnerstev, razvoj kompetenc, generiranje in uporabo novih podatkovnih virov, poslovnih modelov, investiranje v digitalno infrastrukturo oz. e-storitve in reševanje izzivov lokalnih skupnosti s pomočjo digitalnih tehnologij.

Odgovori na številna vprašanja

Udeleženci bodo dobili odgovore na vprašanja, kako pametno pristopiti k postopkom digitalizacije, kaj lahko skupaj naredimo učinkoviteje in kaj mora vsaka občina storiti sama. Kako izbrati primerne tehnologije in koga vprašati za nasvet, katera področja so primerna in zrela za digitalni razvoj in kako to financirati. Dogodek je namenjen vsem, ki delajo na področju priprave projektov, ter posameznikom, ki skrbijo za sodelovanje oddelkov znotraj občinske uprave in z zunanjimi deležniki (podjetja, NVO, občani), ki iščejo pomoč pri digitalni preobrazbi in od te želijo največje možne učinke za blaginjo skupnosti. Udeležba na posamezni delavnici je brezplačna, prijave so obvezne.

Seznam regionalnih delavnic

Delavnice bodo potekale v dvanajstih krajih po Sloveniji. Do zdaj potrjeni termini so:

1. Torek, 21. 1. 2020, ob 10. uri v Kočevju
2. Sreda, 22. 1. 2020, ob 10. uri v Novem mestu
3. Ponedeljek, 27. 1. 2020, ob 10. uri v Murski Soboti
4. Petek, 31. 1. 2020, ob 10. uri v Krškem
5. Četrtek, 6. 2. 2020, ob 10. uri v Ajdovščini
6. Torek, 11. 2. 2020, ob 10. uri v Velenju
7. Četrtek, 13. 2. 2020, ob 10. uri na Ptuju
8. Petek, 28. 2. 2020, ob 10. uri v Škofji Loki

Ažuren seznam delavnic in obrazci za prijavo so dostopni prek te povezave.

Digitalno stičišče 4DIH

Digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH je rezultat strateškega partnerstva med Skupnostjo občin Slovenije in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter s podporo Ministrstva za javno upravo.