O-STA

Na seji Sosveta za izboljšanje varnosti občanov o koronavirusu

Velenje, 28. februar 2020 - Danes se je v mestni hiši sestal Sosvet za izboljšanje varnosti občanov Mestne občine Velenje. Na seji so razpravljali o koronavirusu in ukrepih, ki jih je potrebno sprejeti za preprečitev širjenja virusa. Predstavniki Zdravstvenega doma Velenje, Lekarne Velenje in Civilne zaščite Mestne občine Velenje so potrdili, da smo v Velenju pripravljeni, če bi se koronavirus pojavil. Vse občanke in občane prosimo, da sledijo osnovnim navodilom za preprečevanje okužbe (opisani so tudi spodaj), saj le-ti preprečujejo morebitne okužbe z različnimi virusi, ne le okužbo s koronavirusom. V prilogi posredujemo tudi priporočila in ukrepe Vlade Republike Slovenije, ki smo jih prejeli danes.

Vse, ki so bili v teh dneh na kriznih območjih, kjer se koronavirus širi (recimo v Italiji ali na Hrvaškem), prosimo, da ne hodijo na delovna mesta oz. otroci v vrtce in šole, če kažejo kakršnekoli znake okužbe.

Če menite, da imate znake okužbe in vam ne uspe priklicati ambulante osebnega zdravnika na telefon, PROSIMO POKLIČITE DEŽURNO SLUŽBO ZDRAVSTVENEGA DOMA VELENJE NA TELEFONSKO ŠTEVILKO 03 8995 445 IN BREZ PREDHODNEGA DOVOLJENJA, NE VSTOPAJTE V OBJEKT ZDRAVSTVENEGA DOMA!

Prav tako naprošamo vse občane, ki niso zdravi, da ne hodijo v javne institucije, na javne dogodke, na delovna mesta, v šole in vrtce, saj s tem širijo različne virusne okužbe. Samo z upoštevanjem navodil bomo skupaj pripomogli k preprečitvi širjenja okužbe.

Sosvet za izboljšanje varnosti občanov Mestne občine Velenje se je danes sestal na redni seji. Najprej so se seznanili s sklepom o imenovanju stalnih članov sosveta, nato pa je stekla razprava o koronavirusu, ki se širi v sosednjih državah, in ukrepih, ki so potrebni za preprečitev širjenja virusa v primeru, da bi se pojavil tudi v Sloveniji.

Pomočnica direktorja Zdravstvenega doma Velenje Tanja Kontič je povedala, da ima Zdravstveni dom Velenje za trenutno situacijo dovolj zaščitnih mask, zaščitnih oblačil, rokavic, očal. Zdravstveni dom je sprejel poostrene ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Naprošajo, da naj tisti, ki menijo, da imajo znake okužbe, ne hodijo po zdravstvenemu domu, čakajo v čakalnicah ali se zadržujejo v bližini drugih ljudi. Najbolje, da vsak, ki meni, da bi lahko bil okužen, pokliče v zdravstveni dom in bo dobil vsa potrebna navodila, kako ravnati. V ponedeljek bomo v neposredno bližino zdravstvenega doma postavili kontejner, ki bo služil kot vstopna točka za morebitno okužene paciente in tja bodo usmerjeni tisti, ki bi kazali znake okuženosti.

V zdravstvenem domu zaradi preprečitve širjenja virusnih okužb za vsakega, ki vstopi v objekt v času dežurnih služb, preverijo vzrok njegovega obiska in zdravstveno stanje. Vse potrebne informacije glede koronavirusa imajo objavljene tudi na svoji spletni strani https://www.zd-velenje.si.

Da so na morebitne paciente okužene s koronavirusom pripravljeni je povedala tudi direktorica Lekarne Velenje mag. Sabina Grm. Imajo zaščitne maske za uslužbence, rokavice in očala ter tudi razkužilna sredstva za lastne potrebe. Če bo potrebno, bodo zaradi preprečitve širjenja okužbe, aktivirali poslovanje v dveh lekarnah, ki omogočata delo preko zaščitnega okenca - lekarna na Kersnikovi in lekarna ob zdravstvene domu (Vodnikova cesta).

Pripravljena je tudi Civilna zaščita Mestne občine Velenje, ki ima potrebno zaščitno opremo za ukrepanje v primeru izrednih ukrepov za reševalne enote Mestne občine Velenje. Dnevno so v stiku z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Virusi se prenašajo kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z okuženim. Mogoče je tudi, da se okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, a to še ni dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na površinah, prve informacije pa kažejo, da lahko preživi nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.

Navodila za preprečevanje širjenja okužb:
1. V primeru povišane temperature, kašlja in kihanja naj oboleli posamezniki ostanejo doma.
2. Vsi naj dosledno skrbijo za higieno rok (redno temeljito umivanje rok z milom, kadar pa ni vode pri roki, je primerno razkuževanje).
3. Skrb za ustrezno higieno kašlja: kihamo in kašljamo v rokav, ne v dlan.
4. Pogosto zračenje zaprtih prostorov.
5. Redno čiščenje površin, ki se jih dotika veliko ljudi (mize, kljuke ...).

Občane naprošamo, da spremljajo tudi obvestila Nacionalnega inštituta za javno zdravje na njihovi spletni strani: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019. Aktualne informacije o Koronavirusu in stanju v državi pa najdejo tudi na spletni strani Vlade Republike Slovenije - Koronavirus COVID-19: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si