O-STA

Leto kolaža v kranjski Ulični galeriji!

Slađana Matić Trstenjak: Let [KAOS x jaz x ti]

Mergentalerjeva Ulična galerija je z razstavo Gala Grobovška vstopila v sezono kolaža. Prvo serijo kolažev Konec otroštva sta TAM-TAM in Layerjeva hiša odprla na Prešernov dan. V mesecu marcu pa se z digitalnim kolažem Let, predstavlja Slađana Matić Trstenjak.

Vi in vaši prijatelji vljudno vabljeni na odprtje razstave, v soboto, 7. marca 2020, ob 12. uri v galerijo na prostem na Tomšičevi ulici. Na odprtju bo prvič na ogled tudi katalog del pretekle sezone, ki je bila posvečena tipografiji.

Slađana Matić Trstenjak (1985, BiH) je magistrica slikarstva s preko dvajset samostojnimi in preko devetdeset skupinskimi razstavami. Je nagrajenka Društva likovnih umetnikov Maribor 2019 in 2016. Živi in ustvarja kot samozaposlena v kulturi v Mariboru. Osebno izpovedno govorico, ki je postala tematska stalnica njenega opusa, je ob razstavi Intimna krajina, ki je do 15. marca na ogled v Kosovelovem domu v Sežani, kustosinja mag. Mojca Štuhec povezala z njenimi otroškimi spomini. Te je prekinila vojna v Bosni, ki je idilično okolje doline reke Bosne, iz brezskrbnega igrišča spremenila v nevarno območje.

Njena dela prežema na eni strani temačnost in izgubljenost, ki se zrcali v motivih gozda, ter nekakšnega optimizma na drugi strani, ki ga predstavljajo sloji barvnih nanosov, mavričnosti in igrivosti. Slednji slikarko spremljajo skozi njeno delo kot senca otroške navihanosti. A kljub temu da bi v iztrganih in na slikarsko površino prilepljenih papirnatih trakovih, počečkanih kot da so delo nepotrpežljivih otroških rok, lahko ugledali nedolžno igro lepljenke, se nič hudega slutečemu opazovalcu v prsa naseli nelagodje. Nebo se morda začenja jasniti, a korenine dreves Matić Trstenjak so napojene s solzami in nemočjo.

Za njeno ustvarjanje značilnimi trakovi, ki segajo čez rob slike in nam odpirajo prostor v novo dimenzijo, intimni nivo, za katerega smo ustvarjalki hvaležni, da ga pušča odprtega, se Matić Trstenjak že poigrava z medijem kolaža. Na razstavi v Mergentalerjevi ulični galeriji pa se prvič javno predstavlja z digitalnim kolažem, ustvarjenim prav za to priložnost. Svoja obstoječa dela je avtorica postavila v novo kompozicijo, ki združuje elemente štafelajnega slikarstva in primitivne otroške čačke. Risani kolaži prehajajo iz dvodimenzionalnosti v prostor in izstopajo iz okvirja. Mimoidočim želi z njimi sporočiti, da so ustvarjalne možnosti brezmejne. Da lahko, če jim damo priložnost, iz dvodimenzionalnega platna vedno poletijo v druge svetove.

Razstava bo na ogled do 31. 3. 2020.

Odprtje: sobota, 7. 3. 2020 ob 12:00 | Na ogled: 31. 3. 2020 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.