O-STA

"Vsako drugo nemško podjetje pričakuje upad prometa zaradi koronavirusa"

Spoštovani novinarji in uredniki,

V ponedeljek je Združenje nemških gospodarskih zbornic (DIHK) objavilo rezultate raziskave med 10.000 nemškimi podjetji o vplivu koronavirusa na poslovanje. Raziskava je pokazala, da 47 odstotkov podjetij v Nemčiji zaradi koronavirusa v letu 2020 pričakuje uzpad prometa. Predsednik DIHK Eric Schweitzer nemško vlado poziva k takojšnjim učinkovitim ukrepom.

Hudo prizadete sejemska, turistična in gostinska industrija

V ponedeljek objavljeni rezultati raziskave, ki jo je DIHK opravil na vzorcu 10.000 podjetij po vsej Nemčiji in v vseh panogah, so pokazali, da več kot četrtina nemških podjetij pričakuje izpad prometa za več kot deset odstotkov. Hudo prizadete so predvsem sejemska, turistična in gostinska industrija. "V teh panogah približno 70 odstotkov podjetij poroča o do nadaljnjem padcu prometa na dvomestni ravni zaradi odpovedi rezervacij," je dejal predsednik DIHK Eric Schweitzer.

Schweitzer pojasnjuje, da številna podjetja, ki bi v kratkem času izgubila polovico prometa, a bi jim ostali vsi stroški, na dolgi rok ne bi preživela. Pravi, da so za podjetja zato potrebni takojšnji učinkoviti ukrepi.

Resne posledice tudi za druge panoge

Tudi v drugih gospodarskih panogah so nekatera podjetja že enako prizadeta, nadaljuje predsednik DIHK in poudarja: "Hitra pomoč podjetjem, ki so v težavah, in njihovim zaposlenim ne koristi le njim, ampak tudi pomembno prispeva k stabilizaciji celotnega gospodarstva." Schweitzer meni, da so ukrepi, kot so odlog davkov, prispevki za socialno varnost in hiter dostop do premostitvenih pomoči, kot so nadomestila v primeru čakanja na delo in likvidna sredstva, smiselni. "Pomembno je, da podjetja prejmejo podporo hitro in nebirokratsko. Govorimo o dnevih in ne tednih ali celo mesecih."

Nujna potreba po poenostavitvi postopkov

Glede na vse bolj dramatičen položaj prizadetih podjetij Schweitzer pravi, da mora biti glavno vodilo pri uvedbi takojšnjih ukrepov predvsem poenostavitev postopkov. Omejitve in merila, ki so bili razviti za normalne razmere v gospodarstvu, bi lahko povzročali težave: "Postopke je treba prilagoditi na izredne krizne razmere v številnih gospodarskih panogah."

Na podlagi rezultatov raziskave so DIHK ter nemške industrijske in gospodarske zbornice pripravile predloge, med drugim: "Namesto običajnih postopkov prijave za prejemanje pomoči, bi lahko zvezna vlada in zvezne dežele vsem podjetjem v naslednjih mesecih dodelile enotno stopnjo davka na dohodek in promet brez obresti. Podrobneje je treba še veliko narediti - in to moramo opraviti čim prej."

Schweitzer: "Pred nami so težki meseci"

Če 47 odstotkov anketiranih podjetij v letu 2020 pričakuje izpad prometa, pa 28 odstotkov podjetij trenutno še ne more oceniti svojega poslovnega razvoja. "Odgovori podjetij kažejo na to, v kolikšni meri je koronavirus pretresel celotno nemško gospodarstvo: od globalnih korporacij, srednje velikih družinskih podjetij do samostojnih podjetnikov - številna podjetja se trenutno soočajo z izzivi, ki jih v poslovnem življenju še niso videli," pravi Schweitzer.

"Pripraviti se moramo na to, da so pred nami težki meseci. Ravnati bomo morali preudarno, odgovorno in samozavestno. Prepričan sem, da lahko zdravstvo, politika in podjetja s skupnim razumevanjem problemov in rešitev obvladajo izredno stanje, ki je nastalo zaradi koronavirusa."

Vir: DIHK

***

Več informacij:

Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.

Lep pozdrav / Mit freundlichen Grüßen,

i.A. Tina Drolc, MBA

Vodja korporativnega komuniciranja in prireditev /

Leiterin Corporate Communication und Events

E: tina.drolc@ahkslo.si

T: +386 1 252 88 64

M: +386 30 451 888

F: +386 1 252 88 64

slowenien.ahk.de

Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana, Slovenija

Zahvaljujemo se našim premium partnerjem: / Wir danken unseren Premiumpartnern:


To elektronsko sporočilo in priponke se sme uporabljati v skladu s sporočilom.

Diese E-Mail und ihre Anhänge unterliegen dem Disclaimer.

This email and its attachments are subject to the disclaimer.

Please, think before you print.