O-STA

Pomaga živalim brez doma, zdaj ona potrebuje pomoč

Zagorelo je v mansardi, kjer je živela z možem in priletno taščo
Gasilci pred smrtjo rešili živali, za katere se brezplačno razdaja

"Sedemdesetletna Vida Šinkovec je ena najbolj dobrosrčnih ljudi, kar jih poznam. Življenje je posvetila reševanju in pomoči drugim, dom je dala tisoče psom in nikoli ni ničesar zahtevala v zameno. Skromna kot je, tudi zdaj ni prosila za pomoč. A jo nujno potrebuje. Njeno domovanje je zajel močan požar. Gasilci so iz ognjenih zubljev rešili tudi njene živali, ena se je v ognju poškodovala. Deli hiše, ki niso zgoreli, so polni vlage, ki je nastala med gašenjem. Vida in njena pasja družina nujno potrebujejo streho nad glavo, strošek pa bo ogromen. Njeno domovanje žal ni bilo zavarovano. Za vsak evro bo neizmerno hvaležna," se glasi klic na pomoč, ki ga je med uporabnike družabnega omrežja facebook delila Nuša Jezeršek iz Ljubljane, sicer prostovoljka v Društvu Pasjih brezdomcev.



Hišo Vide Šinkovec v Vnanjih Goricah so namreč nedavno zajeli zublji. Kot so sporočili policisti, je zagorelo "ostrešje dvostanovanjske hiše. Gasilci so ogenj pogasili in pregledali objekt, policisti pa bodo opravili ogled kraja dogodka, da bi ugotovili vzrok požara." Na srečo nihče ni bil poškodovan, materialna škoda pa je velika.



"Veste, bila sem v hiši, ko je zazvonil telefon in me je sosed obvestil, da gori. Gasilci so bili tako rekoč tukaj, še preden sem videla ogenj," nam je med vidnim razdejanjem dvonadstropne hiše zaupala 70-letna Vida, ki živi skupaj z možem Jožkom in 92-letno taščo, medtem ko je v prvem nadstropju doma njen sin z družino, z dvema mladoletnima otrokoma. Na kupe pohištva, predmetov, ki so bili skrbno pospravljeni po predalih in omarah, je namreč posejanih tako po dvorišču kot po notranjosti, kjer jih poskušajo posušiti.



A nič od teh materialnih dobrin Vide ne skrbi tako kot misel, kako bo zdaj lahko skrbela za živali. "Trenutno imam doma psičko Zlatko, ki sem jo kar posvojila in je pri meni, ter dva mačka, Belega in Mikija. Miki je bil v požaru tudi ranjen. Tulil je, ko so ga našli gasilci, saj je imel čisto krvavo tačko. Beli je gluh in ni niti zaznal, kaj se dogaja," pripoveduje Vida, ki je pred upokojitvijo delala kot poslovodja v Merkurju.

Zagorela sta celotno ostrešje in mansarda, te dni pa tako domači kot prijatelji neumorno odstranjujejo vse, kar je uničeno. Ogromen keson pred hišo je skoraj poln. Kot nam zaupa sin, ki vse dni gara, so gasilci streho prekrili s plastično folijo, a hiša zamaka na vseh koncih in krajih. "Ne vem, kako bomo finančno zmogli, kajti hiša ni bila zavarovana," se sprašuje 70-letnica, ki je samo lani naštela približno 600 ur volonterskega dela v Zavetišču Gmajnice.



Od leta 2007, torej že 13. leto zapored, je namreč sprehajalka psov. "Skoraj vsak dan grem v Gmajnice in se tam zadržim vsaj štiri ure, tudi več. Vedno se trudim sprehoditi čim več psov, za enega naj bi porabila vsaj pol ure," pripoveduje Vida, ki jo kužki, potrebni pomoči, predvsem pa ljubezni, napolnijo s pozitivno energijo. A sprehajanje psov ni njena edina naloga.



Kot pravi, pomaga različnim društvom, da pri sebi doma namesti kužke, ki jih rešijo pred gotovo smrtjo. "Ker se ne želim vezati nanje, so pri meni toliko časa, da jim najdemo dom, kjer jim bo bolje kot pri meni. Tako sem pred tedni oddala Kima iz Srbije, ki je bil pri meni devet mesecev. Prišel je poškodovan zaradi požara," pripoveduje Vida in dodaja, da bi "se mi zmešalo, če bi bile te živali v času požara tukaj". Za to, kar počne, ne prejema nobenega plačila.

"Vem, da je zdaj v šoku in obupana. Na srečo v času požara v hiši ni bilo več živali. Vida sodeluje z več slovenskimi društvi in je živalim dom vedno dala prostovoljno, za kar nikoli ni zahtevala ali dobila plačila. Moram reči, da sem kar malo razočarana, saj opažam, koliko denarja se donira v druge države samo na podlagi nekih fotografij na facebooku, denimo v Srbijo, BiH, medtem ko se slovenskih začasnih lastnikov ne ceni dovolj, vsaj jaz sem dobila tak občutek," še pravi Jezerškova. Ker Šinkovčeva že vse življenje brezpogojno pomaga živalim in se zanje razdaja, Jezerškova poziva, da znova pokažemo solidarnost do ljudi, ki pomoč potrebujejo.

Kot nam je pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic, kriminalistična preiskava še poteka. "Vzrok požara, v katerem je nastalo za več tisoč evrov škode, še ni znan. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," je zapisal.

Vidi Šinkovec iz Vnanjih Goric lahko pomagate tudi prek Rdečega križa: