O-STA

V Velenju sprejeti številni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa

Z namenom uskladitve ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusa je danes dopoldan po pooblastilu župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča podžupan Peter Dermol v mestni hiši sklical sestanek z direktorji javnih zavodov in ravnatelji osnovnih šol, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Velenje. Danes do 14. ure v Velenju še nimamo potrjene okužbe s koronavirusom.

Vrtec Velenje bo od ponedeljka, 16. marca, dalje zagotavljal organizirano nujno varstvo otrok v enoti Tinkara, in sicer le za zdrave otroke staršev zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih, službah civilne zaščite in energetike. Starši bodo morali s seboj prinesti potrjen obrazec s strani delodajalca.

Od ponedeljka dalje so v skladu z okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport zaprte vse osnovne šole, srednje šole, glasbena šola in druge izobraževalne institucije. Ker se zavedamo, da bodo nekateri starši, ki opravljajo delo v zgoraj naštetih dejavnostih, potrebovali varstvo za otroke, ki obiskujejo prve razrede osnovnih šol, bomo tudi med vikendom spremljali nadaljnje usmeritve ministrstva. Po potrebi bomo na eni izmed osnovnih šol organizirali nujno varstvo osnovnošolskih otrok (od 1. do vključno 4. razreda) za otroke staršev, ki delo opravljajo na področju zdravstva, policije, vojske, zaporov, komunalnih služb, živilskih trgovin, lekarne, domov za ostarele, dežurstev v šolah in vrtcih, redarstva, civilne zaščite in energetike. V zvezi s tem bomo javnost še natančno obveščali.

Odpovedana so tudi vsa izobraževanja Ljudske univerze Velenje in druga izobraževanja. Odpovedani so vsi šolski prevozi, mestni prevoz z Lokalcem pa zaenkrat še vozi normalno po urniku. Od jutri bodo zaprta tudi mestno otroško igrišče in druga igrišča ob šolah, saj je odsvetovano druženje otrok.

Vsi javni zavodi so odpovedali vse dogodke do konca aprila. Zaprte so vse enote Knjižnice Velenje in Muzeja Velenje, Dom kulture Velenje in Kino Velenje. Z jutrišnjim dnem se zapira tudi Galerija Velenje in vsi objekti ŠRZ Rdeča dvorana Velenje (bazen, fitnes, stadion, Rdeča dvorana). Dijaški dom je zaprt, ostaja pa odprt študentski dom MC. Hostel zaenkrat še ostaja odprt, upoštevajo pa vse preventivne ukrepe.

V Lekarni Velenje so poskrbeli za vse varnostne ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe. V lekarno lahko vstopi le en obiskovalec naenkrat, drugi pa morajo počakati zunaj. Poskrbeli bodo, da bo zagotovljena neprekinjena oskrba z zdravili. Dve velenjski enoti imata možnost dobave zdravil preko posebnega okenca in če bo potrebno, bodo storitve izvajali preko teh dveh enot (lekarna pri Zdravstvenem domu Velenje in na Kersnikovi cesti).

V Zdravstvenem domu Velenje sta odprta le dva vhoda. Vsakega pacienta evidentirajo in mu izmerijo telesno temperaturo. Civilna zaščita je že postavila šotor za jemanje brisov. Ljudje, ki sumijo, da so okuženi z virusom, prejmejo po telefonu termin za odvzem brisa.

Javna kuhinja bo nemoteno obratovala. Kot smo že obveščali, bodo prostovoljci skupine Udarnik Velenje starostnikom, ki bi to potrebovali, dostavljali nujne potrebščine iz trgovine oz. lekarne. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci, sosedi, prijatelji opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci bodo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah. Storitve bodo izvajali od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03/898 19 22.

Podžupan Peter Dermol je izpostavil, da ves čas spremljamo aktivnosti in navodila s strani države in ukrepamo v skladu z njimi. Občina je v stiku z vsemi javnimi zavodi in, kjer bo potrebno kakršnokoli ukrepanje, bomo vedno pomagali in pravi čas obvestili javnost. Aktivirali smo tudi štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje in načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v Mestni občini Velenje.

Vse občanke in občane naprošamo, da resnično upoštevajo vse preventivne ukrepe. Svetujemo, da se ljudje čimbolj zadržujejo doma, da se izogibajo vseh nenujnih stikov z ljudmi. Le ob upoštevanju vseh teh ukrepov bomo omejili širjenje okužbe s koronavirusom.

Vsi ukrepi veljajo za obdobje dveh tednov oz do preklica. Nadaljnje ukrepe bomo prilagajali glede na situacijo v državi in glede na navodila Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.