O-STA

Air France-KLM ob poglabljanju krize, ki jo je povzročilo širjenje koronavirusa, sprejel izredne ukrepe

V zadnjih dneh so zaradi širjenja koronavirusa COVID-19 številne države sprejele vse strožje ukrepe, da bi poskušale upočasniti širjenje epidemije. Nekatere države so tako omejile gibanje vseh potnikov iz Francije, Nizozemske in številnih evropskih držav.


Letalska družba Air France-KLM je napovedala zmanjšanje dejavnosti

V skladu z vedno strožjimi omejitvami možnosti potovanja in padajočim trendom povpraševanja po letalskih storitvah, ki so posledično povzročile upad letalskega prometa in prodajo v zadnjih nekaj tednih, se je letalska družba Air France-KLM odločila v naslednjih nekaj dneh postopno zmanjšati letalsko dejavnost. Celotni kapaciteto bodo zmanjšali za 70 % do 90 %. Zmanjšanje delovanja je predvideno za naslednja dva meseca, kljub temu pa bodo pri Air France skrbno spremljali razvijanje situacije ter skladno s tem sprejemali in prilagajali ukrepe. Air France bo tako prizemljila celotno floto letal Airbus 380, KLM pa celotno floto letal Boeing 747.


Sprejeli so številne ukrepe za obvladovanje situacije

Za bolj uspešno obvladovanje trenutne situacije so že sprejeli številne ukrepe za zagotavljanje denarnega toka:

  • Določeni so bili dodatni varčevalni ukrepi, s katerimi bodo v letu 2020 ustvarili 200 milijonov evrov.

  • Z začetnim pregledom naložbenega načrta so načrt kapitalskih odhodkov zmanjšali za 350 milijonov evrov, pri tem bo upoštevan tudi vpliv zmanjšanja aktivnosti na znesek naložbenih vzdrževanj.

  • Air France in KLM se bosta prav tako posvetovala z izvoljenimi predstavniki delavcev o nadaljnjih ukrepih, upoštevajoč vpliv pričakovanega upada dejavnosti, vključno s projektom za uresničitev izvajanja delne dejavnosti.

  • Prejšnji teden je skupina Air France-KLM vzela revolving kreditno posojilo v skupni višini 1,1 milijarde evra, KLM pa je obenem vzel revolving kreditno posojilo v skupni višini 665 milijonov evrov. Od 12. marca so imele tako letalska družba Air France-KLM in njene hčerinske družbe več kot 6 milijard evrov gotovine in podobnih likvidnih sredstev.


Finančne napovedi se kljub ukrepom varčevanja slabšajo

Kljub sprejetim ukrepom družba Air France-KLM zaradi poslabšanja trenutne situacije kot posledico epidemije koronavirusa in strmih upadov vseh dejavnosti, napoveduje slabše finančne rezultate kot so bili predvideni v objavi letnih rezulatov. Ocenjujejo, da bo padec prihodkov iz dejavnosti potnikov, ki je posledica zmanjšanih zmogljivosti, nadomestljiv z zmanjšanjem variabilnih stroškov pred sprejetimi ukrepi varčevanja le za 50 %. V tem izjemno težkem obdobju družba Air France-KLM pozdravlja izjave predstavnikov francoske in nizozemske vlade, ki so sporočili, da preučujejo vse možnosti za podporo letalski družbi.


Več: http://bit.ly/3aXmWc6