O-STA

UNICEF-ove varne točke v času COVID-19 za otroke in mladostnike v stiski

Unicef Slovenija je objavil informacijo za otroke in mladostnike o tem, kam se lahko v času epidemije virusa obrnejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Ker so trenutno šole, mladinski in drugi centri, kot tudi večina UNICEF-ovih varnih točk zaprti in ker je prav, da smo v času epidemije virusa doma, z namenom zaščite samega sebe in drugih, Unicef Slovenije sporoča, da še vedno obratujejo nevladne organizacije, ki delujejo preko telefona in na katere se lahko v primeru kakršne koli stiske obrnejo otroci in mladostniki. Unicef Slovenije želi otroke in mladostnike spodbuditi, da o svojih stiskah spregovorijo in se pogovarjajo z odraslimi, ki jim zaupajo, kadar pa to ni mogoče, se lahko obrnejo na sledeče organizacije:

- Tom telefon: 116 111, deluje vsak dan od 12. do 20. ure. Kadarkoli jim lahko pišejo otroci in mladostniki v stiski tudi preko e-pošte na tom@zpms.si ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/.

- SOS telefon: 080 11 55. Žrtve kakršne koli oblike nasilja, lahko brez zadržka pokličejo na to številko, vsak delavnik od 12. do 16.ure in od 19. do 22.ure, ob vikendih in praznikih pa od 18. do 22. ure.

- UNICEF Slovenija: 031 510 200. Otroci in mladostniki v stiski, ki ne vedo na koga se lahko obrnejo, lahko pokličejo na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova "telefonska" varna točka, vsak dan od 9. do 17. ure. Sogovornica bo pomagala pri nadaljnjih korakih oz. bo težavo posredovala naprej pristojnim institucijam, kadar bo to potrebno. O različnih stiskah in reševanju le-teh si lahko pogledate tudi tukaj https://www.varnetocke.si/kdaj-jih-poiscemo.