O-STA

V mestni občini Velenje možnost varstvo otrok na domu

Velenje, 18. marec 2020 - V Mestni občini Velenje smo s pomočjo Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje (v nadaljevanju MZPM) s ponedeljkom, 16. marca 2020, poskrbeli za organizacijo varstva otrok na domu prosilca (staršev otroka). Pri tem je pomembno, da so tako otroci kot prostovoljci, vključeni v varstvo, zdravi, torej ne smejo kazati nobenih bolezenskih znakov. To možnost pomoči smo v Velenju uvedli zato, ker je Vlada Republike Slovenije 15. marca 2020 sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, s katerim ukinja kakršnokoli organizirano varstvo otrok.

S pomočjo posebnega obrazca Nujno varstvo otrok v Mestni občini Velenje, ki je objavljen na spletni strani www.vilarozle.si, facebook strani Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, ter ga tudi prilagamo, lahko starši, ki takoj ali v prihodnjih dneh potrebujejo varstvo otrok(a), sporočijo svoje potrebe. Izpolnjen obrazec prosim pošljite na elektronski naslov mzpm.velenje@vilarozle.si ali bojana.spegel@vilarozle.si.

Varstvo na domu zaenkrat izvajajo prostovoljci MZPM Velenje. V Vrtcu Velenje in na vseh osnovnih šolah v Velenju bodo, če bo prostovoljcev primanjkovalo, pozvali svoje strokovne delavce, da se vključijo kot prostovoljci. Če bodo starši izkazali potrebo, bodo tudi ti poskrbeli za varstvo vključenih otrok iz Vrtca Velenje ali posamezne šole na otrokovem domu.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja niti Zakon o vrtcih niti Zakon o osnovni šoli. Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer bo organizirano varstvo izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo otrok zdravnikov, medicinskih sester in drugega medicinskega osebja, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato varstvo otrok nepogrešljivih delavcev v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcev v policiji in vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in da imata oba razporeditev dela v isti izmeni.

Obrazec tudi pripenjamo.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje