O-STA

3. Evropske statistične igre - javno glasovanje za najboljšo raziskovalno nalogo

Nacionalni del letošnjega tekmovanja Evropske statistične igre se počasi zaključuje. Znanih je 10 ekip finalistov iz vsake kategorije. Dve ekipi od štirih, ki bodo Slovenijo zastopale na evropski ravni, bomo določili z javnim glasovanjem na našem Facebook profilu (@StatSlovenija)  https://www.facebook.com/StatSlovenija .

Nagrajeni ne bosta samo zmagovalni ekipi, pač pa bo za oddan glas prejel nagrado tudi nekdo izmed glasovalcev, ki bo izžreban. O drugih dveh ekipah, ki bosta sodelovali v finalu, bo odločila strokovna žirija.

Kaj so Evropske Statistične igre?

Evropske statistične igre so tekmovanje v znanju statistike in statistične pismenosti. Namenjene so vsem srednješolcem v Sloveniji, ki se morajo na poti do finala izkazati pri reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznajo številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah in imajo možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov. Tekmovanje poteka v dveh skupinah: v kategoriji A tekmujejo dijaki v zadnjih dveh letnikih srednješolskega izobraževanja, v kategoriji B pa dijaki iz prvih dveh letnikov.

Na letošnjih, že tretjih Evropskih statističnih igrah, je sodelovalo 360 ekip iz 44 različnih šol. Skupaj je naloge reševalo 936 dijakov. Na državno raven se je uvrstilo 76 ekip, ki so v nadaljevanju tekmovanja pripravile raziskovalne naloge.

Kako se določi zmagovalce?

Prvostopenjska žirija je v preteklem tednu končala s pregledom oddanih raziskovalnih nalog

in določila 10 najbolje ocenjenih iz vsake kategorije. Te naloge sedaj ocenjuje drugostopenjska žirija, na podlagi njihovega točkovanja pa bosta določeni zmagovalni ekipi

državne ravni, ki se bosta uvrstili na evropski del tekmovanja. Rezultati bodo znani 27.

marca.

Do takrat bomo izpeljali tudi letošnjo noviteto - JAVNO GLASOVANJE za najboljšo

raziskovalno nalogo iz vsake kategorije. To bo potekalo od 19. 3. do 26. 3. na našem

Facebook profilu Statistični urad Republike Slovenije - SURS (https://www.facebook.com/StatSlovenija). V tem času bo lahko kdorkoli glasoval za eno od

nalog iz vsake kategorije.

Kaj pa nagrada?

Člani dveh izmed vseh ekip, ki so v glasovanje vključene s svojimi raziskovalnimi nalogami,

bodo za zmago nagrajeni s prenosnimi Bluetooth slušalkami.

Nagrado (prenosni zvočnik JBL) pa bo prejel tudi eden od glasovalcev, ki ga bomo po

končanem glasovanju določili z žrebom.